Bibliografie van Ferry
• Alex
• De Bewaker van de Lans
• De Dromenjagers
• De Kronieken van Panchrysia
• Historische Verhalen: Grote Rampen
• Ian Kaledine
DE REIZEN VAN TRISTAN: BRUGGE 


Ferry + Marc Ryckaert • Casterman
48 p. (SC)
Geschikt voor educatieve of toeristische doeleinden

Brugge heeft een rijke geschiedenis. Ooit was het zowat de belangrijkste handelsstad van Europa, een kruispunt van culturen, handelswaren en geld. Tegenwoordig is het vooral door dat rijke verleden bekend als een drukbezochte toeristische trekpleister.

De in Brugge gevestigde stripauteur Ferry brengt in het kader van de spin-off reeks De Reizen van Tristan een eerbetoon aan zijn woonplaats. Aan de hand van tot de kleinste details correcte tekeningen brengt Ferry het middeleeuwse Brugge weer tot leven. Dit gaat onder andere over het bekende Belfort, het oud Sint-Janshospitaal en de Poortersloge. Maar daarnaast besteedt Ferry ook aandacht aan lang verdwenen architecturale parels zoals de Sint-Donaas kerk en -kathedraal en het Oosterlingenhuis. De tekeningen worden begeleid door teksten van historicus Mark Ryckaert.

Hoewel we het intensieve studiewerk dat Ferry heeft gedaan voor deze strip niet willen miskennen, zijn we toch niet echt wild van deze uitgave. Brugge zag er immers heus niet zo gelikt en proper uit doorheen zijn geschiedenis. Verder komen de figuranten op bepaalde tekeningen nogal onwezenlijk over. Voor ons is dit album dan ook eerder geschikt voor educatieve of toeristische doeleinden dan een echt beeldverhaal dat je in jouw stripkast moet hebben staan.

Voor de liefhebbers loopt er nog tot 12 juli een tentoonstelling met de originele platen van de strip in het Provinciaal Hof aan de Grote Markt in Brugge.

> CHRISTOPHE CHRISTIAENS — juni 2011