Bibliografie van Francisco Ruizgé
• De Orde van de Drakenridders
Bibliografie van Valérie Mangin
• Alex Senator
• De Gesel Gods
• De Laatste Trojaan
• De Roofdierenclub
• Drakko
• Drie Christussen
• Experience Death
• KGB
• Klein Mirakel
• Levenslijnen
• Spiegelingen
LUXLEY 
integraal


Francisco Ruizgé + Valérie Mangin • Dark Dragon Books (Graphic Novel Collection)
248 p. (HC)
Signaal voor andere uitgevers

Engeland, juni 1191. In de uitgestrekte wouden van Sherwood treffen we Robin Luxley aan, beter gekend als Robin Hood. Hij houdt de Normandische prins Jan en zijn entourage tegen. Robin gehoorzaamt enkel aan koning Richard Leeuwenhart die met zijn leger op kruistocht is. We kennen allemaal deze achtergrond, maar in de reeks Luxley gata het een compleet andere richting uit. Prins Jan is op de vlucht voor een overrompelende invasie van Maya's, Azteken en Inca's, de Atlantiden genoemd. Ze profiteren van de Heilige Oorlog om Europa binnen te vallen. Hoe onmetelijk belangrijk de rol van Luxley is, wordt snel duidelijk. Aanvankelijk leidt hij nog het verzet tegen de vreemdelingen. In een volgend stadium verwacht Vucub-Noh dat hij zijn eerste christelijke adjudant wordt. De plaatselijke Inca-heerser is een ziener die in de toekomst kan kijken. Vreemd genoeg beheerst Luxley dezelfde capaciteiten, zij het na de inname van verslavende hoeveelheden peyotl die hem onderdompelen in hallucinaties. Wat daarna volgt, is een psychologisch steekspel tussen Luxley en de Inca-ziener terwijl in Europa de oorlog tussen de Atlantiden en de rest verder woedt. Door Luxley's schuld valt Parijs en zowat de rest van de christelijke wereld. Een alliantie tussen de christenen en de Saracenen onder leiding van sultan Saladin is aangewezen... Alsof dat al mogelijk is tussen de twee aartsvijanden! Bovendien krijgt het verhaal een interessante wending als duidelijk wordt dat de Atlantiden eigenlijk uit zelfbehoud Europa binnenvielen. Bijkomende wendingen zijn dan weer compleet van de pot gerukt. Dan is er geen sprake meer van een uchronie, wel van topfantasy.

Nadat Bee Dee er als uitgever de boeken bij neerlegde, viel nog het meest het verlies van Luxley te betreuren. Deze reeks had het grootste verkooppotentieel hoewel ze als softcoveralbums best duur waren. Bee Dee gaf de eerste drie delen uit. De hele reeks van vijf delen bundelt Dark Dragon Books nu in een integrale editie op kleiner formaat en aan een scherpe prijs. We kunnen je meteen geruststellen: er wordt niet aan leesbaarheid ingeboet door het kleinere formaat. Alle teksten zijn normaal van lettergrootte en de gedetailleerde tekeningen blijven even duidelijk. Je bewondering voor de tekeningen van Spanjaard Francisco Ruizgé blijft absoluut gestand.

De interesse voor deze integrale door het (niche)publiek was op voorhand behoorlijk groot te noemen. We zijn er zeker van dat deze redelijk gelimiteerde uitgave voor Dark Dragon Books snel zal uitgroeien tot hun belangrijkste uitgave tot nu toe. Laat het meteen een signaal zijn voor andere uitgevers: betaalbare integrales zijn al langer een fenomeen in de Verenigde Staten (de TPB's) en Frankrijk en we voelen aan dat men ook in Vlaanderen en Nederland meer en meer toe is aan het sneller kunnen lezen van complete reeksen of cyclussen. Het gevaar op voortijdige stopzettingen is daarmee trouwens van de baan. Integrales zijn makkelijker op te bergen in je boekenkast en ze zijn ook gewoon heel erg mooi als uitgave, soms met extra achtergrondinformatie of artwork. We kunnen eigenlijk geen enkel argument bedenken tégen het uitbrengen van integrales.

De volgende integrale editie staat al op de backcover aangekondigd: de sf-serie De Gesel Gods, eveneens op scenario van Valérie Mangin. Nummer 3 in de Graphic Novel Collection kennen we ook al. Die ligt in dezelfde lijn. Wat daarna volgt, is nog een groot mysterie, maar we zijn er zeker van dat de juiste keuzes zullen worden gemaakt.

> DAVID STEENHUYSE — mei 2011