Bibliografie van Daniel Clowes
• Dodelijk Wapen
• Ghost World
• Patience
• Wilson
DE IDEALE MAN 


Daniel Clowes • Oog & Blik | De Bezige Bij
80 p. (HC)
Value for money?

De Ideale Man is de vertaling van de eerder als Mister Wonderful aangekondgde nieuwe worp van Daniel Clowes, bekend van David Boring, het verfilmde Ghost World en Wilson dat hij hiervóór maakte. Net zoals Ice Haven verschijnt De Ideale Man op een breed, liggend formaat. Op het eerste zicht krijg je daardoor de indruk dat je het album snel zal uitlezen en dat je dus weinig value for money krijgt.

We ontmoeten Marshall in een café. Hij wacht er op een blind date die een bevriend koppel voor hem regelde. Zijn overpeinzingen worden in geelgekleurde tekstkaders verwoord. Soms overlappen ze tekstballonnen waardoor de inhoud van bepaalde dialogen onbelangrijk overkomt. Dat zijn dan meestal teksten met small talk of een teken aan de wand dat Marshall zich op andere dingen concentreert dan wat zijn gesprekspartner vertelt. Zijn blind date blijkt een mooi ogende vrouw te zijn. Natalie komt juist uit een afgesprongen relatie waarover ze honderduit vertelt. Marshall weet zich eerst geen houding aan te meten en twijfelt of hij zou liegen over zijn enigszins losersbestaan. Maar het klikt. Na een aarzeling en een verontrustend intermezzo met een bedelaar, een overvaller en een ziekenhuisbezoek besluit de vrouw om Marshall toch mee te nemen naar een feestje. Daar ontmoet hij Natalies ex. En daar barst de bom.

Voor wie dezelfde verwachtingen koestert als voor Clowes' meesterwerken David Boring en Ghost World zal in De Ideale Man geen grand cru vinden. De Ideale Man lijkt na het best grappige Wilson weer een tussendoortje op weg naar hopelijk een nieuwe topper. Maar een tussendoortje van Clowes is wel nog steeds met afstand een beter album dan het gros van wat er momenteel verschijnt in de graphic novel business.

> DAVID STEENHUYSE — mei 2011