Bibliografie van Frédérik Salsedo
• Helden Worden We Toch Nooit
Bibliografie van Nicolas Pothier
• Walhalla
RATAFIA 1
Ik Ben de Kapitein


Frédérik Salsedo + Nicolas Pothier • Bee Dee
48 p. (SC)
Zeldzaam materiaal
Zonder al te veel voorkennis hebben wij in het eerste deel gedoken van de komische piratenstrip Ratafia van het debuterende duo Frédérik Salsedo + Nicolas Pothier (die voor het game Astérix XXL 2 voor Playstation 2 de dialogen en het scenario schreef). Bij het halen van een hap verse adem moesten we ons vervolgens weer eens de bedenking maken wat een gezegend stripjaar 2007 wel is. In een grotere regelmaat dan andere jaren — en dat heeft relatief gezien ook wel te maken met de grotere hoeveelheid nieuwe strips dit jaar — hebben wij de ene na de andere strip gelezen die we aan zoveel mogelijk andere vrienden, kennissen en geïnteresseerden willen aanraden. Van zodra we weten of een van die lezers ons soort gevoel voor humor heeft, zal hij mogen luisteren naar onze complimentendouche die we over Ratafia zullen uitstorten. Op deze pagina kan je het echter nog droog houden.

Een oud heertje wint bij kaarten het piratenschip Poppedijn, zijn bemanning en negen schatkaarten. Hij won met vier azen. Pure bluf, want het gezelschap speelde geeneens poker. Gaat de bemanning daar zomaar mee akkoord? Jawel, want de nieuwbakken kapitein is niet zo’n schatzoeker (hij laat zelfs uitschijnen dat hij amper het concept van een schatkaart snapt) en hij ruilt deze kaarten voor zijn verzekerde positie van kapitein... Bovendien past die pet hem beter. Op weg naar de eerste schat dan maar. En dat levert een reeks onverwachtse ontmoetingen en gekke situaties op. Zo leest de kapitein liever een goed boek terwijl zijn bemanning een robbertje vecht met een aanvallend piratenschip bevolkt door Ieren. Ondertussen wordt het schip op de hielen gezeten door diens voormalige kapitein. Ook het heertje neemt de anderen in het ootje met zijn zogezegd dove echtgenote. Wat is er hier allemaal aan de hand? Antwoorden komen er misschien in het volgende deel, dat weldra moet verschijnen.

Langs geen kanten hadden we kunnen vermoeden dat Ratafia 1 ons meerdere keren luidop zou doen lachen. Dat overkomt ons niet vaak, moet je weten, dus we hebben hier met zeldzaam, te koesteren materiaal te maken. Het grappigste vonden we de opdracht van een schatbewaker die de bemanning een Mozart-musical deed opvoeren. Het succes daarvan laat de bemanning even dromen, tot hun ruige zeebonkennatuur het opnieuw van hen wint. Ach, je moet het lezen om zelf in een lachbui uit te barsten. En deze suggestie geldt ook voor de rest van het album.
> DAVID STEENHUYSE — september 2007