Bibliografie van Vincent Cara (= Vax)
• De Orde van de Drakenridders
• Senseï
Bibliografie van Téhy
• De Parasiet
• Een Nacht in Rome
• Fee en de Tedere Robots
• Yiu
REIGN 1
Day One


Vincent Cara (= Vax) + Téhy • Medusa
48 p. (HC & SC)
Tastbare toekomst

11 april. Alphen aan de Rijn. Een dolle jongeman vuurt meer dan honderd schoten af in een bomvol winkelcentrum. Trieste balans: zes doden en zeventien gewonden. Alle winkelcentra blijven die dag gesloten.

3 juni. Philadelphia. Nog vóór het winkelcentrum opengaat, vindt de ontmijningsdienst een groot verdacht pak in de hal. In het pakket zit een gekneveld jongetje met rondom hem een rits explosieven. De timer op zijn lichaam geeft amper vier seconden aan. Drie. Twee. Eén. Een gigantische explosie vernielt alles en iedereen. Als een ziekelijke snuff movie gaan de beelden van het intern cameranetwerk de wereld rond. Wat later, wat verderop, gaat een ander winkelcentrum open. Twee gemaskerde en met bommenpakketten behangen schutters maaien zoveel mogelijk bezoekers neer. De gehackte server van het winkelcentrum stuurt ook deze beelden als een virus rond. De terroristische beweging Reign is terug. Op hetzelfde moment, wat verderop, vallen gemaskerde mannen het appartement binnen van de voormalig ontmijnster Elisha A. Baekinski. Haar gezicht en haar ziel werden door een vroegere bomaanslag van Reign zwaar beschadigd. Waarom moeten ze haar nu hebben?

Zelden was een toekomst zo tastbaar als het onderwerp van deze gloednieuwe reeks. Scenarist Téhy doet ons hiermee huiveren. Veel diepgang moet je niet verwachten in dit eerste deel, maar dit is ook niet nodig. Als echte Jack Bauers (24) of John McClanes (Die Hard) hopen wij alleen dat die terroristen Reign zo snel mogelijk uitgeschakeld wordt. Tekenaar Vincent Cara — ook bekend als Vax van de onvertaalde spin-off Premières Missions van de actiereeks Yiu — is alleszins bij de les. De explosies vliegen ons om de oren. Bovendien toont hij ons dat hij zijn klassiekers uit het actiefilmgenre kent. Onderaan op pagina 30 zien we zijn Terminator uit de vlammen oprijzen. Een zeldzaam moment waar we de rigoreus opgebouwde spanning van deze explosieve strip even van ons af kunnen zetten. En het zoveelste bewijs dat Reign een puike actiestrip is.

> WOUTER PORTEMAN — april 2011