Bibliografie van Mig
• Een Klein Boekje
• Sam Lawry
Bibliografie van Hervé Richez
• Aan de Rand van de Wereld
• De Kippen van Kentucky
• Groom Lake
• Kathy's Kat
• Motor Boys (vanaf deel 4)
• OMG!
• Sam Lawry
MESSENGER 1-2-3
1. De Heilige Lans - 2. Just before Present - 3. De Aartsengel


Mig + HervĂ© Richez • Saga Uitgaven
48 p. (SC)
Royal flush
We moeten dat niet wegmoffelen. De vergelijking met De Da Vinci Code, De Geheime Driehoek en andere gelijkaardige thrillers ligt op tafel. Tegenwoordig moet je al sterk uit de hoek komen om in een overtreffende trap te goochelen met de identiteit, de afkomst of het nageslacht van Jezus Christus. Maar wat als we het eenvoudiger kunnen stellen door dit soort verhalen meteen als een recent, afzonderlijk genre te beschouwen? Dan kunnen we elke nieuwe reeks meer onbevangen bekijken. Zo is Messenger veeleer een rechtlijnige actiethriller zonder al te veel nutteloze, complexe zijlijnen.

De Amerikaanse priester Gabriel was in een vorig leven een lijfwacht. Nadat hij per ongeluk een kind doodschoot bij de aanslag op een gouverneur koos hij voor een ander dienend ambt. Toch is hij niet vergeten door zijn oude opdrachtgevers en collega's, hoewel Gabriel hen probeert uit de weg te gaan. Deze keer is het menens. In Jeruzalem is een graf gevonden dat de inzet is voor de theorie dat Jezus een broer Jacob had. De katholieke kerk wil dat potje liever gedekt houden want daarmee zou er niets overschieten van het dogma van Maria's Onbevlekte Ontvangenis, haar maagdelijkheid als je dat liever hoort. De organisatie Christus Causa, dat dichtbij de paus staat, wil Gabriel de opdracht geven hier een stokje voor te steken, maar hij moet sowieso kotsen van de organisatie en weigert. Ondertussen wordt de Joodse onderzoeker, die het graf en lichaam van Jacob vond, gedood in een bomaanslag. Zijn vrouw bezit wel nog een bewijs van Jacobs DNA. Zij voert een eigen strijd, later bijgestaan door Gabriel, om de waarheid te achterhalen. De speer van Longinus (de Romeinse soldaat die Jezus aan het kruis doorboorde) moet zij zien te stelen om een vergelijkend DNA-onderzoek uit te laten voeren.

Detective, actie, spanning, een killer met een manie voor semtex, een getormenteerde hoofdrolspeler en een te achterhalen geheim dat zorgt voor een climax van jewelste. Elementen genoeg om door elkaar te schudden en een royal flush voor te leggen die weet te verrassen. Het enige wat je in deze complete trilogie kan afvragen is of Maria's maagdelijkheid echt wel zwaar genoeg weegt om er enkel uit een geloofsovertuiging voor te moorden. In een moslimjasje zouden we dat helaas meteen hebben aangenomen. Zelfs geld of macht komt niet ter sprake om dat punt geloofwaardiger te maken voor anders- of niet-gelovigen. Hoe dan ook, voor een aantrekkelijk prijsje en een cadeautje voor de eerste duizend kopers van de drie delen samen, haal je een lekker weglezende trilogie in huis waarvan het slot jou voor een moment lang net zo zal verbazen als de kardinaal. Dit verhaal zou alleszins een uitstekende miniserie op tv kunnen zijn.
> DAVID STEENHUYSE — augustus 2007