Bibliografie van Alain Dodier
• Gully
JEROME K. JEROME BLOKS 22
Mathias


Alain Dodier • Dupuis (Spotlight)
56 p. (SC)
Misverstanden

Het zit Jerome niet mee. Eerst pakt een gewapende politie-eenheid hem hardhandig op wanneer hij probeert uit te vissen wat er met een oude vrouw is gebeurd die geen teken van leven meer geeft. Wat later valt hij in de handen van een gangster die hem met geweld probeert te doen bekennen waar hij "de poen gelaten heeft". In beide gevallen gaat het om een misverstand. Terug op vrije voeten tracht Jerome te achterhalen hoe de vork nu echt in de steel zit. Eens detective, altijd detective.

Fans van Jerome K. Jerome Bloks hoeven we niet meer te overtuigen. Zij hebben dit 22ste deel al lang gekocht, gelezen en met goedkeurend gemompel bij de andere albums gestoken. Maar voor wie de reeks nog niet kent — ja, jij daar, met dat schaamrood op de wangen! — is het nog lang niet te laat om nog op de boot te springen. Op enkele tweeluiken na bestaat Jerome K. Jerome Bloks uit op zichzelf staande albums die je kunt lezen zonder de vorige delen te kennen. Het enige wat je moet weten is dat Jerome een nogal onhandige en verstrooide detective is met een zwak voor Humphrey Bogart, dat hij een vriendin heeft die airhostess is en dat er na 22 albums nog lang geen sleet op deze reeks zit.

Alain Dodier neemt zijn tijd om zijn verhaal te vertellen. Hij krijgt daarvoor al enkele albums lang 56 bladzijden in plaats van de gebruikelijke 48. En die acht pagina's extra zijn belangrijker dan je zou kunnen denken. Het rustige tempo, zonder overbodige dialogen, past goed bij het vervoersmiddel waarmee Jerome zich verplaatst. Een solex is nu eenmaal geen Ducati, dus echt flitsend wordt deze reeks nooit. Een verademing, als je het ons vraagt.

Mathias bevat weer een mooie mix van actie en milde humor. Enig minpunt is dat Dodier deze keer wat te veel toevalligheden in het scenario heeft gestoken. Maar dit maakt hij weer goed met zijn uiterst verzorgde tekenwerk.

Is het om een wat jonger leespubliek aan te trekken dat uitgeverij Dupuis de lay-out van de cover heeft aangepast? Voor ons, oude knarren, hoefde dat niet, maar als dit nieuwe lezers aantrekt, hoor je ons niet klagen. En van oude knarren gesproken: volgend jaar springt Jerome K. Jerome Bloks op tram 3. De reeks welteverstaan, Jerome zelf blijft, zoals het echte striphelden betaamt, eeuwig jong. Net als de inspiratie van zijn geestelijke vader, Dodier.

> JEROEN FRAN├žOIS — maart 2011