MEDZ YEGHERN 
Het Grote Kwaad


Paolo Cossi • Silvester
144 p. (HC)
Onverbloemd

Een zekere Adolf H. liet zich ooit eens ontvallen: "Wie spreekt er vandaag nog over de vernietiging van de Armeniërs?" Tussen 1915 en 1917 bracht het Ottomaanse rijk anderhalf miljoen van zijn Armeense christelijke onderdanen om. Velen werden afgeslacht, maar de meeste slachtoffers vielen toen ganse dorpen en steden werden gedeporteerd naar de Syrische woestijn, waar ze omkwamen van ontbering. Medz Yeghern was de eerste moderne genocide.

Paolo Cossi probeert met zijn strip deze zwarte bladzijde van de geschiedenis wat meer in het licht te brengen. De auteur heeft zich bijzonder goed gedocumenteerd: verhalen van ooggetuigen en slachtoffers, foto's,... Hij verwerkt deze bronnen tot drie historische verhaallijnen, waarbij hij ook het perspectief van enkele buitenstanders aanhaalt en vooral het schuldig verzuim aanklaagt van de Duitse bondgenoten van de Turken.

Persoonlijk vonden we deze strip een van de meest bevreemdende die we in lange tijd gelezen hebben. De slachting wordt onverbloemd in beeld gebracht, tot de folteringen toe. Opvallend is wel dat Cossi de ergste gewelddadigheden brengt in een soort cartooneske stijl, misschien om deze wat dragelijker te maken. En hoewel er geprobeerd wordt enige optimistische momenten te creëren, komt dit nogal geforceerd over. Er blijft een gevoel hangen van afstandelijkheid, hierbij ondersteund door de sobere grijstinten van de tekeningen. Op een zeker manier doet het ons denken aan de strip Auschwitch van Pascal Croci. Een mogelijk nog gruwelijker thema, ook goed gedocumenteerd en een prachtige tekenstijl Maar net als bij Auschwitch laat deze strip een gevoel van bevreemding achter. Wat overblijft is een goed gedocumenteerde stripkroniek, maar niet geschikt voor gevoelige mensen.

> CHRISTOPHE CHRISTIAENS — maart 2011