Bibliografie van Emmanuel Lepage
• De Gezant
• Een Wereld zonder Kwaad
• Muchacho
• Névé
Hé, MEISJES! 2


Emmanuel Lepage + Sophie Michel • Silvester
64 p. (HC)
De hamvraag

Oké, we hadden het verkeerd. Na het lezen van het eerste deel, dat ongeveer twee jaar geleden verscheen, vermoedden we dat de relatie tussen de meisjes Chloé (een talentrijke balletdanseres), Leila (van Arabische afkomst) en Agnès (wiens moeder amper naar haar omkijkt) nog breuken zou krijgen door jaloezie of haat. Het zijn integendeel andere factoren die het leven van de meisjes zwaar op de proef stellen.

Kleine meisjes worden groot. Deel 2 van het tweeluik begint met de eerste maandstonden van Leila. Haar moeder stierf in het eerste deel en nu moet ze bij vriendin Chloé te rade gaan. Hun andere vriendin Agnès is dan weer vroegrijp en sleept al een reputatie mee als slet want ze toont haar "doos" aan oudere jongens op school. De drie meisjes zijn amper elf jaar. In elk jaar dat hierna volgt, gebeurt wel wat bijzonders. Leila streeft naar een carrière als gynaecologe of vroedvrouw, maar ze vindt geen vriendje. Agnès heeft zicht op een professionele carrière als balletdanseres terwijl ze haar seksualiteit ontdekt. Ook voor haar geen geluk in de liefde. Enkel voor Agnès gebeurt er veel shit. Na een zoveelste ruzie met haar moeder loopt ze van huis weg om samen te hokken met een jonge straatartiest, een paranoïde nietsnut die tegen alles is. Dit album draait grotendeels rond haar. Komt het allemaal goed voor de drie meisjes? Dàt is natuurlijk de hamvraag. Laten we maar opbiechten dat we bijna tragen in de ogen kregen bij het lezen van de laatste pagina's en de epiloog. Bijna hè, jongens en meisjes!

We hebben twee jaar moeten wachten op dit slot. Mettertijd taande het verlangen om het eindelijk te kunnen lezen. Dat oude liefde uiteindelijk niet roest, bewezen de emoties wel die ons overmanden na het dichtklappen van het album. Sophie Michel is lerares en weet daardoor de leefwereld van tienermeisjes geloofwaardig te brengen. De drama's die hen overkomen, konden net zo goed de basis zijn voor tv-films voor Vijf TV, maar mede door de grafische pracht van Emmanuel Lepages tekeningen gaat het niet om drie papieren acteurs, wel om drie personages die je raken, met wie je meeleeft, waar je erg veel om geeft en die je het allerbeste toewenst. Grootse strip over drie kleine meisjes!

> DAVID STEENHUYSE — maart 2011