LIAR GAME 1


Shinobu Kaitani • Kana (Dark Kana)
224 p. (SC)
Vuile spelletjes

Uitgeverij Kana voegt met Liar Game een tweede serie toe aan hun Dark Kana-label. Death Note beet hierin de spits af en heeft bewezen dat Kana een neus heeft voor goede manga. Dat is prettig, want zoals je wellicht zult weten verschijnt er in het thuisland van het Japanse beeldverhaal elke week een stortvloed aan manga's. Dat zullen we nooit allemaal te lezen krijgen en daarom is het mooi dat een uitgeverij als Kana voor ons de krenten uit de pap haalt.

Nu dus het eerste deel van Liar Game. Hoofdpersoon is het lieve, eerlijke meisje Nao Kanzaki. Zij ontvangt op een dag een bericht dat ze is ingeschreven voor het Liar Game Tournament, een eer lijkt het want slechts één op de honderdduizend mensen mag deelnemen. Dat dit geen zuivere koffie is, blijkt al snel wanneer ze het pakket opent dat bij de uitnodiging hoort. In het pakket zit tot haar grote verbazing honderd miljoen yen cash en het bericht dat ze door het pakket te openen haar deelname heeft bevestigd. Nu is er dus geen weg meer terug. In het Liar Game Tournament is het de bedoeling om geld van je tegenstander te stelen wat je dan mag houden. Wordt jouw geld gestolen dan veroorzaakt dat een schuld aan de (duistere) organistie. De goedgelovige Nao verliest al snel al haar geld en roept de hulp in van de zelfverzekerde Shinichi Akiyama, een professionele zwendelaar die net uit de gevangenis is vrijgelaten.

Liar Game leest op het eerst gezicht als een simpel verhaaltje, maar is dat zeker niet. Het gaat over list en bedrog en hoe ver mensen gaan als er grote sommen geld op het spel staan. De typische mangastijl van Shinobu Kaitani valt meteen op als je Liar Game voor het eerst openslaat. De grote ogen en overdreven gelaatsuitdrukkingen springen van de pagina's af. Maar de tekeningen passen prima bij de staccato vertelstijl van Kaitani en hij slaagt er zelfs in dat we gaan meeleven met de toch wel erg naïeve Nao. Na afloop van de eerste game met een geweldige climax lijkt de rust voor de hoofdpersoon weergekeerd, maar dat is ijdele hoop... Wij hebben Liar Game achterstevoren en in één ruk uitgelezen en kijken uit naar deel 2 want dit kan alleen maar beter worden.

> JEROEN VERMEIJ — januari 2011