Bibliografie van Erik Meynen
• De Avonturen van Tommy Gun & Marion Lee
• De Jaren van Dehaene
• De Plannen van Verhofstadt
• De Terugkeer van Roxane
• Een Bos op Zoek naar Bomen
• Jean Pierre Van Rossem
• Pakkeman en Poulet
• Pietje
PANIEK IN DE POLITIEK 


Erik Meynen • The House of Books
96 p. (SC)
De enige echte politieke barometer van Belgiƫ
Telkenmale ons land geteisterd wordt door de verkiezingskoorts, doen er zich enkele interessante fenomenen voor. Politiekers hebben plots wél aandacht voor de mens in de straat, de dozen met oud papier worden dubbel zo vol, Ivan De Vadder komt meer op het televisiescherm dan elk weldenkend mens lief is,... En vooral: de nieuwe Erik Meynen ligt in de winkel. Ware het niet dat een kleine misrekening (het gat in de begroting heeft hier niets mee te maken!) ervoor zorgde dat dit jaar de visie van Meynen op de vaderlandse politiek net nà de verkiezingen in de winkel lag. Laat dat de pret echter niet drukken, want ook na de verkiezingen blijven de toespelingen van Meynen ontzettend relevant en erg hilarisch.

Marc Reynebeau durft al eens snoevend te vertellen dat Vlaams minister-president Yves Leterme ooit zei dat Meynen met voorsprong de beste politieke commentator van Vlaanderen was en daarbij schielijk figuren als Yves Desmet, Luk Van der Kelen en hemzelf over het hoofd zag. Wij moeten het opperhoofd van Vlaanderen echter gelijk geven. Doorheen zijn soms absurde boutades, geeft Meynen inderdaad een heel rake en met knikkende instemming beantwoorde visie op de politieke wereld. Hij slaagt erin om subtiel (en nooit bijtend) de eigenschappen van 's lands politici uit te vergroten. Niemand kan eigenlijk zo ongestraft het vaak onterechte positivisme van Verhofstadt benadrukken, of de terughoudendheid van Leterme, het betweterige van De Crem,... Enkel de politica's zijn meestal veilig voor de pen van Meynen en dat zullen we maar aan zijn respect voor het vrouwelijke geslacht en de onbewuste vrees om hen te karikaturiseren wijten.

Dit boek is er echter niet voor iedereen. Het boek van Meynen is in de eerste plaats bedoeld voor wie de politiek en het nieuws volgt. Anderen zullen soms gniffelen of glimlachen, maar voor wie de vele verwijzingen ontdekt en herontdekt, is het echt genieten geblazen. We treden dan ook graag onze minister-president bij: spijts de scherpe pennen van de Yves Desmets en de Luk Van der Kelens (van Reynebeau wisten we zelfs niet dat hij politiek commentator wàs!), is én blijft Erik Meynen de enige echte politieke barometer van ons land. Hoe slechter het gaat, hoe grappiger de gags van Meynen worden. Het is in dat opzicht alleen maar hopen dat er binnenkort nog eens wat belastingen ontsnappen of gevangenen misrekend worden!
> PETER D'HERDT — oktober 2006