Bibliografie van Juanjo Guarnido
• Reiziger
• Tovenarij
Bibliografie van Juan Díaz Canales
• Corto Maltese
• Fraternity
BLACKSAD 4
De Hel, de Stilte


Juanjo Guarnido + Juan Díaz Canales • Dargaud
56 p. (SC)
Duckstad voor volwassenen

Als het gaat over strips waar katten een hoofdrol in spelen dan denken mensen al snel aan Garfield of aan Tom Poes. Gelukkig is er ook nog John Blacksad. Een privédetective die geschapen is door het Spaanse duo Juanjo Guarnido en Juan Díaz Canales. Vijf lange jaren hebben we moeten wachten op een nieuw album, maar het geduld werd beloond.

De Hel, de Stilte is een klassiek opgebouwd detectiveverhaal dat zich afspeelt in het New Orleans van de jaren 1950. Blacksad heeft als nieuwe klus het opsporen van Sebastian Fletcher. En dat blijkt minder makkelijk dan gedacht want bedrog, bedreiging en gevaar liggen op de loer. Canales heeft in zijn verhaal nergens vreemde sprongen ingelast of halfbakken oplossingen bedacht. Zo zien we ze nog maar zelden.

Het unieke aan de wereld van Blacksad is dat er geen mensen in voorkomen. Alle personages bestaan uit dieren. Blacksads hulpje Weekly is een vos, zijn opdrachtgever een oude grijze geit, zijn concurrent een nijlpaard en hij moet een hond opsporen. De diverse nevenpersonages variëren van een muzikale haan tot een sexy strippend luipaard en een varken als dame van lichte zeden. Welkom in het Duckstad voor volwassenen. Geen enkele andere striptekenaar dan Guarnido weet een dierenwereld zo treffend neer te zetten als hij. Waarom juist een nijlpaard als privédetective en een haan als muzikant? Het zijn lekkere stereotype personages die hij o zo mooi weergeeft. Wie is ideaal voor een rol als stijve, bezorgde bareigenaar? Juist, een pinguïn. Soms vraag je je tijdens het lezen af waar de man zijn inspiratie vandaan haalt. Toch ogen de tekeningen deze keer iets minder gedetailleerd dan het vorige album en de inkleuring wat doffer. De tol van de roem?

Zoals vanouds is Blacksad een van de striphoogtepunten van dit jaar. En we kunnen de fans geruststellen, het volgende album verschijnt gelukkig niet pas over vijf jaar, twee of drie jaar zullen volstaan. Dan gaan we de weg op want het wordt een road movie-achtige strip die start in New Orleans, zo muzikaal weergegeven in De Hel, de Stilte.

> DAI HEINEN — november 2010