Bibliografie van Robert Kirkman
• Marvel Zombies
• Outcast
WALKING DEAD 3-4
3: Achter Slot en Grendel - 4: Waar het Hart van Vol Is


Charlie Adlard + Robert Kirkman • Silvester
136 p. (HC)
The Times They Are a-Changin

De VS gaat ten onder aan een zombieplaag. De overheid is geïmplodeerd en de steden zijn complete no-go zones geworden. Op het platteland proberen geïsoleerde groepjes mensen te overleven. Hun leven is compleet veranderd. Geen supermarkten, geen day-time tv en geen zekerheden meer. Na enige omzwervingen vinden Rick en zijn metgezellen een plek waar ze denken veilig te zijn. Ze proberen binnen de muren van een gevangenis te overleven. Maar daar blijkt dat ze meer van de levenden te vrezen hebben dan van de doden...

Sinds enkele weken kan je in de VS op het tv-kanaal AMC (ook bekend van Mad Men) kijken naar de tv-versie van Walking Dead. Hun make-updienst verdient volgens ons nu al een Emmy, maar ondertussen heeft uitgeverij Silvester deel 3 en 4 van de comicreeks in het Nederlands uitgebracht.

Tegenover de wijdse bossen van de eerste twee delen spelen deze twee nieuwe delen zich af binnen de muren van een verlaten high security gevangenis. Charlie Adlard schetst een bijzonder claustrofobische clair-obscur setting met veel verlaten gangen, tralies en de constante dreiging van zombies die rond de gevangenis zwerven. Nog meer dan in de eerste delen wordt de zombieapocalyps de achtergrond waartegen scenarist Robert Kirkman een overlevingsverhaal plaatst. De personages beseffen dat het leven niet zal worden zoals vroeger en veilig binnen de muren proberen ze zich voor te bereiden op een lange periode van isolement. Dat is echter niet zo simpel. Een groep heeft regels nodig. Maar iedereen had gehoopt op een snelle redding door de overheid en verloor de lange termijn uit het oog. Wat doe je met mensen die doden? Wie beslist over goed en kwaad? Wie leidt de groep? Interessant hierbij is dat de scenarist een evolutie laat zien van Rick die alles zelf beslist tot een rudimentaire vorm van democratie. Samenwerking moet de groep redden, maar de toekomst blijft onzeker.

> CHRISTOPHE CHRISTIAENS — november 2010