Bibliografie van Dave Gibbons
• Absolute Watchmen
• Liberty
• Watchmen
Bibliografie van Frank Miller
• 300
• Batman
• Batman: De Dark Knight Slaat Weer Toe
• Batman: Jaar Een
• Daredevil
• Daredevil
• Daredevil
• Hard Boiled
• Liberty
• Ronin
• Sin City
MARTHA WASHINGTON 1
Een Amerikaanse Droom


Dave Gibbons + Frank Miller • De Vliegende Hollander
208 p. (SC)
Waarschuwing

Voor een album van de tekenaar van Watchmen en de auteur van Sin City en 300 zitten we er graag bij. Het kostte ons een namiddagje om dit eerste deel van Martha Washington te lezen, maar de uren vlogen voorbij. We zitten op de eerste rij om het levenspad van de zwarte Amerikaanse vrouw Martha Washington te volgen en dat is geen kattenpis.

De zangeres van Skunk Anansie vertelde in een interview dat het je niet meevalt als zwarte, als vrouw en als lesbische. Vervang lesbisch door arm en je houdt nog een te grote bevolkingsgroep over. Martha Washington is een van hen. Ze wordt in 1995 geboren (opgepast, het verhaal verscheen oorspronkelijk eind jaren 1980 en is dus een futuristisch verhaal) en groeit in de armtierige woonkazerne de Green op als een briljante computerexperte. Alleen haar leraar ziet dat helaas in. In 2008 wordt die leraar vermoord door een plaatselijke boef waarop Martha wraak neemt en hem doodt. Van de weeromstuit kan en wil ze niet meer praten en raakt opgesloten in een inrichting. Ondertussen verandert president Rexall naar believen de wet en raakt slaags met tientallen landen terwijl er in eigen land ook heel wat groepen elkaar bekampen. Door besparingen komen de psychiatrische patiënten op straat te staan. Martha herwint haar bewustzijn en gaat op de loop. Ze neemt dienst bij PAX, een staatsmilitie die overal wordt ingezet en die geen vragen stelt over het al dan niet criminele verleden van de soldaten in spe. Zo komt ze in het Amazonewoud terecht om te vechten tegen de malafide Fat Boy-fastfoodketen die grote gedeeltes van het regenwoud neerlegt. Martha is een toonbeeld als soldaat, alleen moet ze haar mond houden over de dubieuze rol van haar overste Moretti. Allebei worden ze als helden onthaald in het thuisland. Van dan af rollen verschillende partijen de spierballen. Er komt een nieuwe president die drastische maatregelen — ten goede dan nog! — neemt om de wereld te verbeteren. Er volgen terroristische aanslagen en gijzelingen van onder meer een neonazistische homopartij en een naar een eigen natie strevende indianenstam. En Moretti doet er alles aan om Martha Washington kost wat kost om het leven te brengen, ook al moet hij daarom de allerhoogste instanties bedotten en de verschrikkelijkste wapens inzetten die het leven kosten aan tienduizenden mensen. Steeds opnieuw ontspringt Martha als bij wonder de dodelijke dans. Zij zal honderd jaar worden en genoeg hebben beleefd voor wel honderd mensenlevens. Dit is het verhaal van Martha Washtington, gettokind, psychiatrische patiënt, Amerikaanse heldin, verlosser van de wereld, moeder van een nieuwe generatie.

Hoewel al zo'n twintig jaar oud, boet het epische Martha Washington niets in aan spanning, genialiteit en inzicht. De tijd heeft inmiddels het voor Dave Gibbons en Frank Miller geschetste 1998 en de jaren daarna ingehaald. Technologie en maatschappelijke ontwikkelingen verschillen uiteraard van de realiteit, maar op veel punten hebben ze afgrijselijk gelijk gekregen. Politieke Big Brother-toestanden, milieuproblematiek, uit de hand gelopen separatisme en andere extreme uitwassen van -ismes, een oorlogszuchtige president, machtsbelang en eigenbelang van multinationals,... Er is ernstig nagedacht over het toekomstbeeld dat de auteurs wilden scheppen en dat laat zich merken. In veel andere futuristische stripseries (een Duistere Steden uitgezonderd) ontbreekt vaak een fundamentele doordachtheid die rekening houdt met oorzaak, evolutie en gevolg. De maatschappij en het bijwijlen satirische toekomstbeeld van Gibbons en Miller is waarachtig, geloofwaardig en tegelijk een waarschuwing. Oké, er zijn nog geen schizofrene mutanten die ruimtewapens met hun hersengolven besturen, gerobotiseerde bedienden en rondlopende hersenen, maar die eerbetonen aan sf-pulp kwamen er om het nog plezant voor de auteurs te houden. De realiteitszin zit 'm niet in de technologie, wel achter alles wat die technologie uitvindt, bestuurt en er het slachtoffer van is.

Boven dit alles primeert het belang van een sterk personage. En Martha is er beslist een. Je bent deelgenoot van de emoties die haar te beurt vallen. Je staat te kijken van haar overlevingsdrang, haar mededogen en haar inzet. Haar belangeloosheid lijkt onmenselijk oprecht en toch zo waar. Dat ze tegenstanders doodt, is de logische prijs die ze betaalt. De auteurs verschalken je ertoe dat je haar daarvoor vergeeft.

Martha Washington heeft alles in zich om meerdere leersgroepen aan te spreken: zij die houden van heroïek, emotie, wapengekletter, confrontaties en dies meer en zij die ook nog op een niveau in de breedte en in de diepte willen genieten. Is dit een aanrader van jewelste? Maar jongen toch, heb je dat nu nog niet door?

> DAVID STEENHUYSE — november 2010