Bibliografie van Kurt Busiek
• Legendes van Conan
CONAN 5
De Weduwemaker


Cary Nord + Kurt Busiek • Dark Dragon Books (Robert E. Howard Collectie)
56 p. (SC)
Wrede voorgeschiedenis

Conan is erin geluisd. Hij wordt van moord beschuldigd. De enige getuige, de neef van de gouverneur, is een flauw ventje en wil voor de ogen van de inquisiteur en de stadswachten van Zamoria niet afgaan. Hij ontkent alle betrokkenheid. Conan staat niet altijd open voor rede of ellenlange debatten. Nijdig trekt hij zijn zwaard en hakt het hoofd van de leugenaar af onder het oog van de stadswachten. Vervolgens ontspint zich een bloederig gevecht, een ontmoeting met een fascinerend personage en de afwikkeling van de situatie. Daarna start een gloednieuwe situatie binnen de lopende trilogie waarin Conan ontwaakt in een kerker. Hij biedt zich aan een priester aan als lijfwacht, maar deze heeft al genoeg mannen... en een vrouw, Janissa. Conan moet hartelijk lachen om haar verschijning. Het komt tot een duel waarin de zelfverzekerde Janissa haar tegenstander een ferm poepje laat ruiken.

Dit vijfde album van Conan had nooit zo memorabel kunnen zijn zonder de wrede voorgeschiedenis van Janissa zoals ze die vertelt aan Conan. Om haar opleiding tot krachtige krijgster te voltooien, volstond het een demon te verslaan. Als ze daarin slaagde, kon ze gaan. Maar als de demon haar te pakken kreeg, deed hij dat ook letterlijk. De nacht erop was het voor Janissa dubbel zo zwaar. Nu had ze twee demonen tegenover haar staan en elke daaropvolgende nacht, jaren na elkaar, kwam er telkens een demon bij. Honderden, duizenden keren werd ze verkracht. Maar Janissa slaagde erin om telkens meer demonen te verslaan en zich alzo te bekwamen. Wie zulke scènes kan bedenken, mag dan wel een perverse geest hebben, maar bijblijven doen zulke verhalen wel.

In vergelijking met de nevenreeks Legendes van Conan vinden we Conan minder geslaagd getekend. We vinden het te schetsmatig. Die indruk laten we even aan de kant bij de scènes waarin Conan explosief reageert of scènes met een grote impact want die staan net wel als een huis.

Net zoals bij het vorige album tekenden Romano Molenaar en Jorg de Vos de imposante coverillustratie. Een dubbele making of van deze cover vind je achteraan het album. Zo maakt Dark Dragon Books een aardig verschil met de Engelstalige bundels die weliswaar meer pagina's bieden voor minder geld, maar waar lang niet zo passioneel met het stripmateriaal is omgesprongen dan Dark Dragon Books doet.

> DAVID STEENHUYSE — september 2010