Bibliografie van Christian De Metter
• De Priester
• Emma
• Scarface
SHUTTER ISLAND 


Christian De Metter + Dennis Lehane • Casterman (Kaliber)
128 p. (SC)
Onbeschrijflijk geraffineerd

Shutter Island verscheen vorig jaar al in het Frans, zo rond de release van de gelijknamige film van Martin Scorsese. Wij dienden te wachten tot de dvd van de film uitkwam voor een actuele gelegenheid om de strip uit te laten brengen door Casterman. Maar goed ook, want het verhaal is onbeschrijflijk geraffineerd met een voortgang die alom verbazing wekt.

Twee federale marshals komen in de jaren 1950 in een psychiatrische instelling op een eiland een onmogelijke verdwijning onderzoeken. Een patiënte is spoorloos verdwenen en liet een papiertje met een cijfercode na. Marshal Teddy Daniels greep zijn kans om het onderzoek te voeren omdat de vermeende moordenaar van zijn vrouw in dezelfde instelling is opgenomen.

Wie nu denkt met een klassieke politiethriller te maken te hebben, komt helemaal bedrogen uit. Het verhaal ontwikkelt zich gestaag, maar meticuleus opgebouwd naar knallende onthullingen. Dit is het soort verhalen waarvoor literatuur is bedoeld, waarvoor de filmkunst is uitgevonden en waarvoor het stripmedium nog extra lezers kan winnen. Slechts een paar van zo'n strips op een jaar zijn al goed om er een memorabel jaar van te maken.

> DAVID STEENHUYSE — juli 2010