Bibliografie van Mikaël Bourgouin
• Kendo - De Weg van het Zwaard
Bibliografie van Thierry Gloris
• Aspis, Detectives van het Ongewone
• Bloedkoninginnen: Isabelle - De Wolvin van Frankrijk
• De Blauwbloezen
• Missi Dominici
• NSA
CODEX ANGéLICUS 3
Thomas


Mikaël Bourgouin + Thierry Gloris • Daedalus
48 p. (HC)
Jack the Ripper meets Victor von Frankenstein

De laatste jaren worden we overstelpt met een vloedgolf aan strips waarin mysterieuze genootschappen, Vaticaanse geheimen, bovennatuurlijke krachten en andere esoterische zaken de boventoon spelen. Een prijsbewust koper moet er dan ook echt goed aan doen om het kaf van het koren te scheiden.

Waarom willen wij jou dan Codex Angélicus adviseren? Eerst en vooral door de tekeningen, of moeten we zeggen de kunstwerkjes van debutant Mikaël Bourgouin. Over het algemeen hanteert deze jonge tekenaar een donker, schilderachtig kleurenpalet, dat heel sterk doet denken aan het werk van Olivier Ledroit (Xoco, Sha, Requiem,...). De koppen zijn hoekig, gemeen en grimmig, de bewegingen vloeien in volle vaart over de bladzijden. Af en toe wordt het verhaal onderbroken door gelig-oranje droomfragmenten, perkamentbruine flashbacks en soms zelfs een paginagrote afbeelding van een sleutelscène. Deze strip is kunst, pure kunst, verontrustend donker in de hallucinante stijl van de Britse kunstenaar William Blake (1757-1827) wiens werk tot inspiratie diende voor Robert Harris in zijn boek Red Dragon (1981, verfilmd in 1986 als Manhunter, de basis voor The Silence of the Lambs, en opnieuw verfilmd in 2002 als Red Dragon).

Maar in een strip moet het beeld gecombineerd worden met een boeiend verhaal, een combinatie waar historicus Thierry Gloris perfect in slaagt. Samengevat komt het hier op neer: In het Parijs van rond de eeuwwisseling is een seriemoordenaar volop actief. Hij heeft het blijkbaar gemunt op het hart van jonge vrouwen, vandaar ook zijn naam 'Hartvreter'. Daarnaast is een zekere Ernest Devisse als een eigentijdse Victor von Frankenstein op zoek naar het geheim waarmee hij zijn zuster kan reanimeren die in een diepe coma ligt. Door de vondst van de Codex Angélicus komt hij op het geschifte idee om een engel te gijzelen en te dwingen zijn zus uit haar diepe slaap te laten ontwakenn. Maar zoals dat meestal gaat met experimenten in stripverhalen, boeken en films lopen die uit de hand met een explosie als gevolg. Thomas, zoon van de comapatiënt en onschuldig hoofdpersonage van deze reeks, belandt door het mislukte experiment in een instelling, maakt kennis met de auteur van de Codex en doet tal van vreemde ontdekkingen over zijn oom.

In dit derde deel worden alle losse eindjes van de twee vorige delen (Izaël en Lisa) vakkundig aan elkaar geknoopt en bovendien kan je de drie delen nu opbergen in een prachtige verzamelbox die bij dit laatste deel verschenen is. Hoewel... laatste deel? De tandem Bourgouin-Gloris is gelukkig nog niet aan zijn laatste hellevaart toe!

> BERT GEVAERT — juli 2010