Bibliografie van Brecht Evens
• De Liefhebbers
• Een Boodschap uit de Ruimte
• Ergens Waar Je Niet Wil Zijn
• Nachtdieren
• Panter
VINCENT 


Brecht Evens • Oogachtend
72 p. (SC)
Opgroeiproces
Wie het olijke debuut Een Boodschap uit de Ruimte van de jonge Hasseltse tekenaar Brecht Evens kent, wacht met zijn tweede album Vincent een aardige verrassing. Hier niet langer een geinige strip die naar een clou toewerkt die in feite niet meer dan een lollige woordspeling is. Met Vincent toont hij zijn rijpere en meer emotionele kant. Net als zijn hoofdfiguur zet hij de stap naar volwassendom. Maar waar het fictief personage onderweg enkele fikse klappen moet incasseren, brengt de auteur het er met zekere zwier vanaf.

Vincent is een wat naïeve en mollige jongeman die uit het Nederlandse boerengat Heukelom naar Dublin trekt om daar te gaan studeren. In de les maakt hij kennis met de Ierse Katie. Wat hem betreft slaat de vonk stante pede en feilloos over, maar hij blijft twijfelen aan haar gevoelens voor hem en durft zelf de eerste stap niet te zetten. De zaak wordt gecompliceerder wanneer hij in de Ierse hoofdstad plots zijn beste jeugdkameraad Jimmy tegen het lijf loopt. Wat volgt is een complexe driehoeksverhouding. Jimmy is immers sociaal wél onderlegd. En als hij merkt dat Vincent onzeker blijft dralen, waagt hij zonder meer zelf zijn kans.

Wat meteen opvalt, is dat Evens op alle vlakken is geëvolueerd. Zijn tekenstijl is persoonlijker, hij durft een album lang grafisch te experimenteren zonder de functionaliteit en leesbaarheid uit het oog te verliezen en weet een wreed (en) herkenbaar verhaal te vertellen. Je voelt mee met de inwendig getormenteerde Vincent, maar je kan ook Jimmy geen ongelijk geven als die het op zijn heupen krijgt van het eeuwige geweifel van zijn maat. Hoewel het voor Evens merkbaar ook een beetje een stilistische zoektocht was, levert hij een boeiend en bij wijlen zelfs verrassend album af, dat door uitgeverij Oogachtend slim is vormgegeven. Pak het zeker eens vast, het stelt niet teleur. Tenzij je echt op meer groene mannetjes met een incontinentieprobleem had gerekend.
> HANS OTTEN — oktober 2006