Bibliografie van Céka
• Billy Wild
• Het Proces
• Man van het Jaar
MICHAEL JACKSON - DE GETEKENDE BIOGRAFIE 


diverse auteurs - Michael Jackson + Céka • Silvester
256 p. (HC & SC)
Stop 'til You Get Enough

De King of Pop is dood, lang leve de King. Nu iets langer dan een jaar geleden, liet Michael Jackson het leven. Wereldwijd startte de lofzang van een van de grootste iconen van de twintigste eeuw. Een jaar later is het grootste deel weggedeemsterd, maar deze biografie in stripvorm met inleidende teksten maalt daar niet om. Dit album gaat nog steeds van het volgende uit: Michael Jackson was de grootste.

De lofzang in vooral de teksten van Céka, die ondertussen al wel meer dergelijke uitgaven bij elkaar schreef en romans (zoals Kafka's Het Proces) liet verstrippen, schetst een eenzijdig portret van de betreurde popster. Hoe meer teksten je van 'm leest, hoe irritanter zijn aanpak wordt. De media krijgt er steevast van langs, Jacksons vermeende pedofilie komt enkel aan bod om zijn onschuld in de zaken Chandler en Arvizo aan te tonen en zijn excentriciteit is het gevolg van zijn moeilijke jeugd onder het strenge gezag van zijn vader. Te pas en te onpas struikel je over zinnen met een uitroepteken aan het eind die het idee "besef je wel hoe belangrijk Jackson was?" op je projecteren. Ook de talloze interpuncties om pauzes in te lassen en naar een climax te leiden waarbij opnieuw een belanghebbend feit de revue passeert, vervelen je snel. Lezen met mate is beslist aan de orde. Don't Stop 'til You Get Enough gaat hier niet op.

Het grote tegengewicht vormen de stripverhalen die verschillende etappes in Jacksons privé- en professionele leven behandelen. Daarin is er meer plaats voor humor, poëzie en verrassing. Bovendien valt de tekenstijl van het gros van de voornamelijk onbekende tekenaars ons erg mee. Dat sloeg in andere uitgaven wel eens tegen.

Fans van Michael Jackson, die er nu meer zijn dan ooit, mogen dit album niet missen. Stripfans zullen er echter geen This Is It-gevoel aan overhouden. Aan hen raden we enkel het lezen van de kortverhalen aan want die zijn wel degelijk de moeite waard. Het grootste gemis aan boeken over muzikanten blijft helaas de afwezigheid van hun muziek. Achteraf heb je hopelijk zin om een goeie schijf van Jackson op te leggen of een selectie van zijn songs op je iPod bij elkaar te scharrelen. En nu: Beat It of we worden Bad.

> DAVID STEENHUYSE — juli 2010