Bibliografie van Olivier Schrauwen
• Arsène Schrauwen
• My Boy
DE MAN DIE ZIJN BAARD LIET GROEIEN 


Olivier Schrauwen • Bries
114 p. (SC)
Extra wachten

Sinds het fenomenale My Boy, dat zowel uitblonk in tekeningen als in scenario, keken we geduldig uit naar nieuw werk van Bruggeling Olivier Schrauwen. Dat is dit samenraapsel van zeven tussen 2008 en 2010 in buitenlandse stripmagazines gepubliceerde kortverhalen geworden. En we blijven nog steeds op onze honger zitten.

De Man die Zijn Baard Loet Groeien mist coherentie. Niet moeilijk want het gaat om kortverhalen die stilistisch en verhaaltechnisch bitter weinig met elkaar te maken hebben. Per verhaal experimenteert Schrauwen met teken- en vooral inkleurstijlen. Dat levert soms grafische kunststukjes op, maar soms hebben we ook het gevoel dat we in het ootje worden genomen. Op die momenten komt het op ons over dat het experiment 'm alleen om het experiment te doen is.

Als lezer hechten we liever een groot belang aan tekst + tekeningen en moet het verhaal dus ook overtuigen. Dat gebeurt effectief bij de twee laatste verhalen in deze bundel. In De Grot leeft in een grot een onderaards mensenras. Uit een stalagtiet druipt een soort inkt waarmee een getalenteerd tekenaar wezens op een muur tekent die allen tot leven komen. Het gaat om eenhoorns, draken, mammoeten, sexy jachtluipaardvrouwen en aliens. De tekenaar vindt dat hij beter kan en vraagt zich af of dit de grenzen van zijn verbeelding zijn. Van de weeromstuit giet hij een kruik inkt over zich heen, tekent een trap en beklimt die om vervolgens te verdwijnen. In De Imaginist voelt een vrolijke man zich de koning te rijk. Een mooie vrouw komt 'm bezoeken en hij leidt haar rond in zijn paleis. Door middel van zijn verbeelding heeft hij dit alles gecreëerd. maar in werkelijkheid blijkt de man volledig verlamd te zijn en is hij verliefd op zijn verpleegster.

Olivier Schrauwen mag in elk verhaal dan nog spelen met werkelijkheid en verbeelding, het is in deze twee verhalen dat het spel ook functioneel is met een doortimmerd verhaal als resultaat. Bij de rest van de verhalen hadden we veeleer de indruk dat er nog een pagina ontbrak om tot een bevredigende closure te komen. Een euvel dat we ook al meermaals binnensmonds opmerkten bij de verhalen in het striptijdschrift Plots.

Op die volgende treffer van Schrauwen is het dus nog even extra wachten.

> DAVID STEENHUYSE — juni 2010