PEPPINO IMPASTATO 
Een Nar tegen de Maffia


Lelio Bonaccorso + Marco Rizzo • Silvester
114 p. (HC)
Een strijd tegen de maffia

 Bij het lezen van de inleiding begon het ons plots te dagen dat we het verhaal van Peppino Impastato al kennen. We zagen enkele jaren geleden de Italiaanse film I Cento Passi waaruit we ons eensklaps een en ander van konden herinneren. Vooral de spanning tussen Peppino en de maffia in het Siciliaanse dorpje Cinisi waar hij woonde en die hij op de korrel nam, was beklijvend.

Peppino was een knappe, enthousiaste jongeling die ook nog eens zo slim was om in te zien dat de versmelting van politiek, maffia en het dagelijkse leven helemaal niet oké is. De burgemeester was zo corrupt als de pest, vastgoedprojecten waren geldverslindend en nutteloos en de plaatselijke don Gaetano Badalamenti was ongenaakbaar. Maar dat was buiten Peppino gerekend. Met zijn satirische en kritische luisterspelen voor Radio Aut won hij zieltjes die zich mee wilden inzetten voor de goede zaak en tegen de maffiapraktijken en -speculaties. Tegelijk maakte hij de maffia en het bestuur erg zenuwachtig. Ook zijn eigen vader Luigi had het moeilijk met de strijd van zijn zoon. Het gezin Impastato had namelijk zelf (familie)banden met de maffia. Peppino moest het huis verlaten, zijn vader kreeg de maffia over de vloer en trok naar de VS om steun te zoeken om zijn zoon te kunnen beschermen. De omstandigheden van Luigi's dood kort daarop hadden er alle schijn van dat het om een moord ging. Wie zich inlaat tegen de maffia, moet dat vroeg of laat bekopen. Eenzelfde lot was ook Peppino beschoren. Met een staaf dynamiet in de mond gepropt — om zo weinig mogelijk herkenbare lichaamsdelen over te laten — kwam hij brutaal aan zijn einde. Hij werd amper dertig jaar. Sindsdien zetten anderen, met zijn jongere broer op kop, de strijd tegen de maffia verder in naam van Peppino.

In het stripverhaal leren we niet echt Peppino kennen. Meer over hem lazen we in de teksten die volgen op het stripverhaal. Zo verschaft scenarist Marco Rizzo ons een blik achter de schermen en stelde een historisch overzicht samen over Peppino en de jaren daarna. Francesco Barilli analyseert de strijd tegen de maffia en er zijn interviews met Giovanni Impastato, Peppino's broer, en Salvo Vitale, Peppino's trouwste strijdmakker. Strip en tekst bieden een gevarieerd overzicht van het belang van een van Italiës voorvechters tegen de maffia. Helaas is deze strijd in het land van Silvio Berlusconi nog steeds geen uitgemaakte zaak.

> DAVID STEENHUYSE — april 2010