Bibliografie van Mike Carey
• Neverwhere
RED SONJA 1-2
1: De Brandende Schedels - 2: Leven en Dood


Mel Rubi + Michael Avon Oeming/Mike Carey • Dark Dragon Books (Robert E. Howard Collectie)
64 p. (HC)
Lofzang

In 1981 probeerde uitgeverij Oberon om Red Sonja al eens in vertaling te lanceren, maar ondanks de samenwerking van John Buscema en Roy Thomas (van wie Oberon toen ook de serie Het Bloedige Zwaard van Conan uitgaf) stopte het avontuur na elf delen. Dark Dragon Books herlanceert dit jaar Red Sonja met een gloednieuwe verhalencyclus die ook in de Verenigde Staten een herlancering van de serie betekende.

Op de covers van deze prachtuitgaven is Sonja afgebeeld als een rosse furie, maar Mel Rubi tekent haar in de strip veeleer met een meisjesachtig snoetje. Het verbeten mondje verraadt woede. De oorzaak daarvan is te vinden in haar verleden wanneer ze als voorbestemde koningin haar koning doodde om aan haar troosteloze lot te kunnen ontsnappen. Daarop ontvluchtte ze haar geboorteland Hyrkania om zich elders te bekwamen in de krijgskunst en dat in overvloed in de praktijk te brengen. De Brandende Schedels is eigenlijk nog één grote introductie, een ware lofzang op de befaamde krijgster over wie liederen en legenden haar onverschrokkenheid en heldhaftigheid bezingen. De vele mannen, troepen en stammen die ze onderweg tegenkomt, weet ze allen te verslaan of voor eventjes te dulden als metgezel(len). Da's goed voor het verhaal, maar ook voor de lezer want met haar scherpe replieken komt ze behoorlijk komisch uit de hoek. Aan het begin van deel 2, Leven en Dood, moet ze ternauwernood van de dood worden gered. Tegen dan heeft ze al de status van halfgodin of toch alleszins van redster die volgens een profetie een hemelse profeet moet verslaan.

Fantasyheldinnen hebben we ondertussen al in veelvoud zien passeren, maar in geen van hen sprankelt zo'n bron van origine zoals Robert E. Howard haar vele decennia geleden beschreef in zijn Nemediaanse Kronieken waaruit Red Sonja voortvloeide. Haar quasi onaantastbaarheid verveelt vooralsnog niet en als knetterende fantasyreeks laat het vele lopende fantasyreeksen bij andere uitgeverijen sneuvelen in een vergelijkend treffen. Dat Dark Dragon Books hier ook weer een verzamelaarsfestijn van heeft gemaakt door er exclusief ogende hardcovers van te maken met een ex-libris bij deel 1 en een extra katern met fantastische comiccovers en ander artwork bij deel 2 doet ons en een opgetrommeld legertje supporters joelen en bulderen van plezier. Tussen dat geschreeuw zou je het woord "aanrader" moeten ontwaren.

> DAVID STEENHUYSE — januari 2010