V VOOR VENDETTA
David Lloyd + Alan Moore • De Vliegende Hollander 296 p. (SC)
|
|
We want Moore! |
|
In de jaren 1980 borrelde bij Alan Moore het idee voor een futuristisch verhaal dat zich zou afspelen in Engeland en zich moest onderscheiden van al het Amerikaanse superheldengeweld. Met tekenaar David Lloyd deelde hij een sombere toekomstvisie. In dat Engeland van 1997 houdt een fascistisch bewind het Britse volk onder de knoet en in meerdere opzichten in de gaten. George Orwells Big Brother is nog maar een schijntje van de middelen die in V voor Vendetta worden ingezet om het doen en laten van de eigen burgers te screenen. Eén man echter neemt een loopje met de totalitaire staat: V. Hij draagt een spierwit masker met een eeuwig glimlachend gezicht en roze wangetjes. Met de pruik met lange haren geeft hij een wat verwijfde indruk, maar dat is slechts schijn. Het masker brengt de legendarische, maar door iedereen vergeten Guy Fawkes in herinnering die op 5 november 1605 het Engelse parlement wilde opblazen. Dit ideetje komt van tekenaar Lloyd. V is vast van plan om de regering omver te werpen. Zelf was hij het slachtoffer van psychische experimenten in een concentratiekamp. Op zijn rechtstreekse boosdoeners van toen neemt hij eerst wraak als was dit ene futuristische western. Hij speelt daarna een smerig spel met Evey Hammond, een jonge vrouw die hij de echte vrijheid wil leren kennen alvorens alle kaarten op tafel te gooien en het volk op te ruien tot rebellie.
V voor Vendetta roept vele vragen op. Niet zozeer om het plot ten volle te snappen, maar veeleer door wat de achterliggende ideeën in je oproepen. Kan je zomaar sympathie opbrengen voor een terrorist die bijvoorbeeld in een dramatische scène ten overstaan van Evey geen greintje beter is dan zijn vijanden en die haar zelfs pusht om te kiezen voor moord? Leidt totale vrijheid niet naar net zo'n gevaarlijke uitwassen dan het totale ontbreken ervan?
Uiteraard is V voor Vendetta vooral gekend van de film van de Wachowski-broers uit 2005 met Hugo Weaving in een briljante vertolking als V en Natalie Portman als Evey Hammond. Maar compare football odds at oddslot stripliefhebbers die het graag overzee zoeken, kennen al wel langer deze graphic novel. Nu is er dus ook een vertaling waardoor een groter Nederlandstalig publiek kan aangeboord worden. Met Watchmen lukte dat al aardig. De teller staat op zo'n vijftienduizend verkochte exemplaren. Fenomenaal! Met V voor Vendetta is dit in korte tijd een tweede klassieker van scenarist Alan Moore waarin werk, tijd en geld is geïnvesteerd om tot een acceptabele uitgave te komen. From Hell wordt een volgende. |
|
> DAVID STEENHUYSE — december 2009 |