Bibliografie van Céka
• Het Proces
• Man van het Jaar
• Michael Jackson - De Getekende Biografie
BILLY WILD 3
De Dertiende Ruiter 1/2


Guillaume Griffon + Céka • Saga Uitgaven (Collectie En Noir)
48 p. (SC)
Grienen om mama

Ssst. Zet die iPod af. Ja nu. Knip dat sfeervolle schemerlichtje aan. Schenk een glaasje whisky uit. Inderdaad, met twee ijsblokjes. Schud het kussen achter je netjes op en nestel je in de zetel. Klaar? Super! Sta nu even versteld van die bizarre cover van de tweede cyclus van Billy Wild. Toch wat speciaal hè, voor een cowboystrip? Nochtans zei je overigens altijd bonafide stripverkoper dat dit een uitstekende western met een fantastisch gekarteld randje was. Tiens, had hij ook niet gezegd dat het vorige tweeluik opvallend vaak genoemd werd als het debuut van het jaar? Niet meer twijfelen nu. Sla voorzichtig de eerste bladzijde om. En bedenk dat strips lezen vanaf nu nooit, nooit meer hetzelfde zal zijn.

Ha, het begint. Vanaf bladzijde twee begin je ongemakkelijk te schuifelen in die zetel! Wat was dat geluid?! Vrdmm, waarom is het hier zo donker? WTF! MOEDER! WAT IS ME DAT ! Voel je kippenvel als een hulpeloze zeearend je verschrikt aanstaart toen die gitzwarte raaf zijn halsslagader doorboorde. Of toen Linus een mes plantte in de gekruisigde Jezus en daarna likkebaardend het bloed van de Heer aflikte! HELP! Wie zei ook weer dat horror in strips niet werkte? Wie was dat!

Ook in dit tweeluik krijgt Fransman Guillaume Griffon vrij vel van scenarist Céka. Het verhaal* is flinterdun, maar dat doet er zelfs niet toe. Het frappante is dat deze strip angst uitwasemt. De grafische hoogstandjes in deze poel van zwart, zijn niet te tellen. Maar ondanks dit scala van verwrongen smoelen en schrikaanjagende kamerbrede pagina's, wordt het nooit snoeverig. De effectvolle tekeningen blijven in dienst staan van het holle verhaal waardoor de lees- en kijkbalans extra scheefgetrokken wordt. Vreemd, net zoals alles van deze uitstekende gothic western voor durvers.

* Na de dood van zijn moeder is Billy Wild helemaal ontketend. In ruil voor onsterfelijkheid had hij Linus toch zijn ziel gegeven?! Waarom had die duivel dan nog zijn moeder vermoord? Waarom? Hiermee had Linus zijn doodsvonnis getekend. Maar hoe vermoord je de hellemeester? Heel dit gedoe laat Linus koud. Hij heeft net zijn dertiende ruiter gerecruteerd. Nu zijn ze volledig. De gangsterbende trekt zich op gang op zoek naar hun prooi, George Washington.

> WOUTER PORTEMAN — december 2009