BATTLE ANGEL ALITA 9


Yukito Kishiro • GlĂ©nat
264 p. (SC)
Iedereen wordt gemanipuleerd!

Na de lanceringen van mangareeksen in het Nederlands beginnen er meer en meer reeksen tot een einde te komen. We kijken natuurlijk uit naar het slot van Monster en in afwachting nemen we dit negende en laatste deel van Battle Angel Alita tot ons. De serie is in andere talen ook wel bekend als Gunnm. Het verhaal speelt zich af in een wereld vol chaos. De enige echte stad op de planeet is Schrootstad, een stad waar criminaliteit en armoede de standaard is. Feitelijk is Schrootstad de vuilnisbelt van de mythische stad Zalem dat boven Schrootstad zweeft. Zalem is enkel voor de elite en niemand weet precies wat zich daar afspeelt.

In Schrootstad vindt Ido een romp van een robot. Die komen op deze wereld al veel voor. Ido weet haar te repareren en noemt haar Alita. Al snel blijkt Alita bijzondere vechttechnieken te hebben en staat ze Ido bij als premiejager (hunter-warrior). Maar haar grootste strijd is wel om zonder herinnering zichzelf te ontdekken. Een coming of age als het ware! Alita leert door schade en schande, verliest geliefden, stort zich op een gevaarlijke sport (het ultraspannende motorbal) en raakt betrokken in de oorlog tussen Zalem en de rebellen. Maar uiteindelijk lijkt ze haar weg gekozen te hebben. Daarbij ontdekt ze in dit laatste deel uiteindelijk wat haar oorsprong is en temeer wat het geheim van Zalem is. Want niet enkel Schrootstad, maar ook Zalem blijkt volledig gemanipuleerd te worden.

Battle Angel Alita is een strip met ontzettend veel vaart en energie, maar ook met veel aandacht voor de emotionele kant. Verschillende personages worden goed uitgewerkt, zoals bijvoorbeeld de waanzinnige, geniale geleerde Desty Nova. Voeg daarbij nog het geweldige zwart-wittekenwerk met veel mooie close-ups, verschillende camerastandpunten, veel detail en vooral... veel actie!

> ERIK HUBRECHSEN — oktober 2009