Bibliografie van Naoki Urasawa
• 20th Century Boys
• Monster
PLUTO 001


Naoki Urasawa/Studio Nuts/Tezuka Productions + Naoki Urasawa/Takashi Nagasaki/naar Osamu Tezuka onder supervisie van Macato Tezka • GlĂ©nat
204 p. (SC)
Urasawa is goud waard

Wie had pakweg vijf jaar geleden gedacht dat de ster van 2009 in stripland een Japanner zou zijn? Wij niet alleszins. Maar toch is het geen grammetje overdreven. Want terwijl wij dit aan het schrijven zijn, rolt het laatste deel van Monster haast van de persen. Die andere instantklassieker, 20th Century Boys, zit halfweg en wint nog met elk volume aan spankracht. En alsof dat niet genoeg is, ligt er alweer een volgende reeks van Naoki Urasawa — want die Japanner bedoelden we uiteraard — in de winkelrekken. Ongeduldig als we zijn, lazen we Pluto al tot deel vijf (van de acht volumes die de reeks uiteindelijk zal tellen) in het Engels. Over de inhoud gaan we treiterig zwijgen, maar dit willen we alvast kwijt: Urasawa heeft zijn volgende hit beet!

Pluto is eigenlijk de vrije bewerking van slechts één hoofdstukje uit de reeks Astro Boy van mangagod en veelschrijver Osamu Tezuka, die je al zou moeten kennen van Boeddha, Ode aan Kirihito en recent MW. Sterk gemoderniseerd en uitgesponnen evenwel. Het verhaal begint als een simpele whodunit. Een van de zeven superrobots die de mensheid hielpen in de 39ste Aziatische oorlog, Mont Blanc, wordt vermoord. Tezelfdertijd gebeurt net hetzelfde met Bernard Lanke, iemand die steeds voor de gelijke rechten van robots vocht. Bij beide moorden worden er hoorns gevonden. Het is aan inspecteur Gesicht, ook deel uitmakend van de zeven superrobots, om het onderzoek te openen. Al snel verandert de klassieke whodunit in een fantastische, sociaal geëngageerde thriller. Waar leg je de grens tussen machine en mens? Waar beginnen en waar eindigen mensenrechten? Deze reeks mag je onder geen enkel beding missen!

> TOM DE LENTDECKER — oktober 2009