Bibliografie van Osamu Tezuka
• Astro Boy
• Ayako
• Boeddha
• Ode aan Kirihito
MW 1
Geheimen


Osamu Tezuka • Uitgeverij L
304 p. (HC)
Volwassen manga van de meester zelf

Uitgeverij L heeft de mangameester Osamu Tezuka nu echt ontdekt. En daar zijn wij heel blij mee! Eerst kregen we al acht kloeke delen van zijn meesterwerk Boeddha gepresenteerd, afgelopen jaar het prachtige tweeluik Ode aan Kirihito en nu alweer een volgend verhaal: MW (spreek uit "Mu"). Weer in twee delen waarvan het slot al over een half jaar wordt verwacht.

MW is een huiveringwekkend verhaal over de succesvolle, knappe en intelligente Michio Yuki. Ogenschijnlijk een jongen met een veelbelovende carrière en veel aanbidsters. Maar hij leidt een onwaarschijnlijk dubbelleven. Als kind was hij samen met een metgezel getuige van een ongeluk met een chemisch wapen (MW). Dit ongeluk veroorzaakte de dood van de gehele populatie van een Japans eiland. De autoriteiten verhulden dit afschuwelijke incident. De jeugdige Micho Yuki overleeft deze ramp maar verliest, aangetast door het MW-gas, zijn moreel besef. Nu, vijftien jaar later, opereert hij in een dubbelrol ook als een meedogenloze moordenaar en heeft het gemunt op iedereen die hem bij de uitvoering van zijn wraak voor de voeten loopt. Twee belangrijke tegenspelers proberen hem te stoppen: een briljante openbare aanklager en de door schuld en verlangen gekwelde priester Iwao Garai die de metgezel was van Yuki ten tijde van het ongeluk met MW en met hem ook een liefdesrelatie onderhoudt. In dit eerste deel worden we met een vliegende vaart in het verhaal meegenomen en we eindigen met een kloppend hart van opwinding en verbazing. Je zou het vervolg nu al willen lezen.

Osamu Tezuka maakte dit verhaal in de jaren 1976-1978 en het wordt gezien als zijn donkerste werk. De karikaturale humor waarmee hij soms zijn andere werk verrijkt, ontbreekt hier. De sterke morele boodschap die Tezuka steeds in zijn werk stopt, is wel duidelijk herkenbaar. MW is een realistisch verhaal dat niets aan zeggingskracht heeft ingeboet, ondanks dat het ruim dertig jaar geleden verscheen. Dat is volgens ons toe te schrijven aan de grote vertel- en tekenkwaliteiten van Tezuka. Wij kunnen geen genoeg van krijgen van zijn werk en hopelijk Uitgeverij L ook niet want er valt nog veel meer van hem te vertalen!

> JEROEN VERMEIJ — oktober 2009