GEN BARREVOETS IN HIROSHIMA 4
Uit de As Herrezen


Keiji Nakazawa • Xtra (Graphic Novel)
294 p. (SC)
Onvergetelijke leeservaring

Er ging werkelijk geen halfjaar voorbij zonder dat we aan Xtra vroegen wanneer het vervolg op het aangrijpende Gen Barrevoets in Hiroshima verschijnt. De uitgever zal ons wel ambetanteriken vinden, maar dat deert ons niet want ook deel 4 was weer een onvergetelijke leeservaring.

Geen enkel leed blijft de jonge Gen Nakaoka bespaard. Hij overleefde ternauwernood de atoombom op Hiroshima waarvan de gevolgen nooit eerder zo duidelijk omschreven en getoond werden als in het eerste deel van dit mangaepos. Hij verloor helaas zijn vader, broer en zusje. Zijn moeder beviel te vroeg van een meisje dat Gen liefdevol probeert in leven te houden. Dat laatste is geen sinecure. Het verslagen gezin vindt maar moeilijk een stekje om te wonen. Bij de familie Hayashi worden ze gastvrij ontvangen door Kiyo, de dochter des huizes en een vriendin van Gens moeder, maar Kiyo's schoonmoeder en de twee rotzakjes van kinderen pesten Gens resterende gezinsleden het bloed onder de nagels.

Gen Barrevoets in Hiroshima biedt meer dan een vertelling over een bikkelharde struggle for life waarin een tekort aan voedsel je leven kan kosten. Elke situatie of handeling heeft zijn gevolgen en dat maakt van de serie één lange waanzinnige belevenis. Ontzet waren we door de dood van een personage in dit deel. Ons verdriet kunnen we helaas niet met je delen anders zouden we te veel verklappen. Hopelijk moeten we nu weer niet een paar keer aankloppen bij Xtra om de vervolgen te lezen.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2009