Bibliografie van Philippe Jarbinet
• De As van de Katharen
• Sam Bracken
• Sandy Eastern
AIRBORNE 44 1-2
1. Waar de Mannen Vallen - 2. Morgen Zullen Wij er niet meer Zijn


Philippe Jarbinet • Casterman
48 p. (HC)
Meesterlijke WO II-strip

De Belgische stripmaker Philippe Jarbinet heeft zijn kunnen in onze ogen al ruimschoots bewezen met zijn tiendelige, middeleeuwse reeks De As van de Katharen. Daarin verhaalt hij over de moedige Helena die strijdt voor het Kathaarse geloof (dat puurder is dan het katholicisme) tegen de toen meedogenloze kerk van Rome. De hedendaagse thriller Sam Bracken waar hij ondertussen ook aan werkte, bracht niet het verwachte succes en is stopgezet na drie Franse delen. Arboris vertaalde er twee van.

Maar dat Jarbinet kan tekenen en verhalen vertellen, daar twijfelen wij dus niet aan. Het overtuigende bewijs ligt nu voor ons in de vorm van twee gelijktijdig bij Casterman verschenen delen van de oorlogsstrip Airborne 44. In dit bijzonder mooi getekende en afgeronde tweeluik laat Jarbinet weer een vrouw, nu de mooie Gabriëlle centraal staan. In december 1944 komen na hevige gevechten drie Amerikaanse soldaten met twee gevluchte en verdwaalde Joodse kinderen op sleeptouw, terecht op de afgelegen stoeterij van Gabriëlle. Zij woont daar alleen, alle mannen in haar leven hebben vier jaar eerder dienstgenomen in het Duitse leger. Tussen Gabriëlle en een van de Amerikaanse soldaten ontluikt voorzichtig de liefde. Maar dit geluk wordt ruw verstoord door een SS-commando dat fanatiek op zoek is naar een deserteur die compromitterende informatie zou bezitten. Een spannend kat-en-muisspel volgt. Jarbinet laat ons in dit een originele verhaal ook op indringende wijze de waanzin en de treurnis van de Tweede Wereldoorlog zien.

Philippe Jarbinet heeft zelf in het grensgebied tussen Frankrijk en Duitsland gewoond dat op het einde van de Tweede Wereldoorlog het strijdtoneel was van het Ardennenoffensief. Dat hij het gebied liefheeft en hart heeft voor de vrijheidstrijd van de geallieerden blijkt ook uit het prachtige tekenwerk. Hij heeft er net als zijn grote voorbeeld Hermann nu voor gekozen om zijn tekeningen direct in kleur te schilderen. En het resultaat is verbluffend mooi te noemen. Wij hielden af en toe op met het lezen van dit tweeluik om te genieten van de prachtige platen die Jarbinet ons voorschotelt.

In woord en beeld is dit een weergaloos meesterwerk. Jarbinet heeft zich hiermee wat ons betreft definitief een plek veroverd tussen de andere grote Belgische stripmakers.

> JEROEN VERMEIJ — oktober 2009