Bibliografie van Régis Loisel
• De Grote Dode
• De Grote Dode
• Mickey Mouse
• Op Zoek naar de Tijdvogel
• Op Zoek naar de Tijdvogel
• Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht
• Peter Pan
• Pyrenee
• Troebele Begeerten
MAGASIN GéNéRAL 2
Serge


Régis Loisel/Jean-Louis Tripp • Casterman
72 p. (HC & SC)
Smakelijk
Deel 1 van Magasin Général had zijn start niet gemist. Het fijnproeverspubliek lustte er pap van. Ergens zal het wel te maken hebben met de stilaan onvoorwaardelijke trouw die Régis Loisel bij zijn lezers heeft opgebouwd. Zijn stripcurriculum is nochtans niet lang: twee topreeksen en een enkel one-shotje dat hij schreef voor een ander. Maar het bleef wachten op nieuw materiaal. Op Zoek naar de Tijdvogel is herleid naar een prequel met een momenteel te grote tussenpauze en op het laatste deel van Peter Pan (deel 6 verscheen in 2005) bleef het ook een paar jaar wachten. Magasin Général betekent een nieuw begin, in meerdere opzichten. Zo is er de unieke quatremains-samenwerking met Jean-Louis Tripp dat een soort derde tekenaar oplevert. Korte tijd na deel 1 verschijnt goddank dit tweede album. Loisel heeft zijn ritme gevonden. In 2007 verschijnt deel 3, het slot van deze minzame trilogiekomedie. Als we er de verschillende stripfora op naslaan in binnen- en buitenland wordt gelijk met de complimenten over Serge reikhalzend uitgekeken naar deel 3. Waarom?...

Eigenlijk gebeurt er geen fuck. Er wordt geworsteld met verdriet, ja. Er kleven onderhuidse spanningen aan relaties tussen verschillende dorpsbewoners, dat wel. Je moet vooral tussen de regels lezen, ook dat. En er is de verteller die à la Desperate Housewives zijn mening heeft en je waarschuwt voor bepaalde personages. Neem hem weg en verdwenen is het laatste greintje ware spanning. Het zorgt er voor dat je je als lezer bereid moet verklaren om mee te stappen op het voortkabbelende ritme van Loisel en Tripp.

Een aaneenschakeling van gebeurtenissen leiden naar de bereiding en het nuttigen van een feestmaaltijd en daaruitvolgend door kok Serge de oprichting van een restaurantje in het pittoreske, Canadese dorpje. Zonder dat het verveelt nemen de auteurs daarvoor trouwens hun tijd. De hoop echter op dramatische ontwikkelingen — met een dosis expliciete spanning in een hogere versnelling — wordt niet ingelost. Hoogstwaarschijnlijk is het ijdele en misplaatste hoop want wat wordt er in feite verwacht? De auteurs hebben daarmee alle touwtjes in handen. Volgens ons is Magasin Général een onuitgesproken liefdesverhaal waarin het integraal van de auteurs zal afhangen hoe het lot tussen Marie en Serge een al of niet bezegeld feit of een gemiste kans wordt.

Hoe dan ook is Magasin Général geen gemiste kans. In een tijd van fantasygeweld, kicks en thrills in actie- en avonturenstrips en auteursstrips met duidelijke standpunten is dit een rustpunt. En smakelijk zijn de opgediende gerechten ook.
> DAVID STEENHUYSE — december 2006