Bibliografie van Laurent Paturaud
• De Passanten van het Maanlicht
Bibliografie van Thomas Mosdi
• Atlantis Experiment
• De Passanten van het Maanlicht
• Dodeneiland
• Jos Beaugard
• Kick Vicious
• Korrigans
• Malienda
• Middernacht op Rhodos
• Xoco
SUCCUBUS 1
Camilla


Laurent Paturaud + Thomas Mosdi • Saga Uitgaven (Geheimen van het Vaticaan)
48 p. (HC & SC)
Sexy, sensuele succubus

Het is allemaal begonnen bij Het Derde Testament. Alex Alice en Xavier Dorison introduceerden meer dan tien jaar geleden als eersten de term catholic fantasy in de wereld van het beeldverhaal en openden daarmee de doos van Pandora... We werden haast letterlijk overspoeld met verhalen over schimmige organisaties binnen de katholieke kerk en grote geheimen die door het Vaticaan al eeuwenlang verborgen worden gehouden. Uiteraard spreekt het voor zich dat al die onvoorstelbaar boeiende geheimen helemaal niet stroken met de officiële leer van nederigheid en naastenliefde, integendeel zelfs.

Al enige tijd heeft ook Saga Uitgaven zich met de collectie Geheimen van het Vaticaan op deze 'originele' — geeuw — thematiek gestort. Ondertussen hebben we van hen al een vijfde evangelie gezien, geheime dagboeken, een orde van draken, experimenten in Atlantis en nu is een geheime vrouwenorganisatie aan de beurt. En wat voor vrouwen! Wie als man (of als vrouw, we zijn ruimdenkend) niet aangetrokken wordt door de sensuele cover van dit album, mag Jezus Christus himself van zijn blindheid komen genezen! En dat is niet de enige vrouw in dit album, ook alle andere hebben pra... we laten ons afleiden van het verhaal, ach, doet dat er echt toe? Het gaat als volgt: een vrouwenclubje met wortels in het oude Egypte, stiekeme aanbidsters van liefdesgodin Isis (die gelijk gesteld wordt met de Hebreeuwse Lillith), wil via invloedrijke figuren van de Franse Revolutie, onder andere Maximilien Robespierre, hun ideeën over vrijheid doordrukken. Natuurlijk kan de officiële kerk dat niet toestaan en probeert zij de aanbidsters van Isis te, euh, pakken om hun geheime plannen te doorgronden. Bovendien is Robespierre misschien niet de ideale uitverkorene voor deze feministische (seksuele?) revolutie en zit het heil eerder in een kleine generaal die ambities koesterde om zelfs Egypte te veroveren. En zo weten we meteen al waar de reeks in de toekomst naar toe zal gaan.

Tekenaar Laurent Paturaud kan zich in dit album volledig laten gaan in de voorliefde voor sensuele vrouwen die we ook al ontmoet hebben in zijn andere catholic fantasy-reeks, De Passanten van het Maanlicht. Sterker nog: in dit album staan ze centraal en als succubi, vrouwelijke demonen in mensengedaanten, zuigen ze hun slachtoffers leeg waardoor deze willoze slaven worden van de schoongelokte deernes. Ze mogen bij ons gerust elk moment ook eens langs komen. Niet voor onszelf, maar om onze kennis van Egyptische mythologie op te frissen. Of wat had je gedacht?

> BERT GEVAERT — september 2009