BRENDAN - HET GEHEIM VAN KELLS 2


Tomm Moore • GlĂ©nat
60 p. (HC)
Modern middeleeuws BEELDverhaal

Een van de mooiste — en bijgevolg ook beroemdste — middeleeuwse manuscripten ter wereld is zonder enige twijfel het befaamde Book of Kells, een kalligrafisch meesterwerk dat ergens in de negende eeuw ontstond in een Ierse abdij. Het werk bevat naast de Latijnse teksten van de vier evangelies ook enkele theologische traktaten en de vandaag onverstaanbare canontafels van Eusebius. Niet dat iemand vandaag van de inhoud van het Boek van Kells wakker ligt... het manuscript is vooral beroemd geworden omwille van zijn prachtige illustraties. De tekeningen vallen op door hun ingenieuze constructies, ze zijn vaak 'gevlochten' in ingewikkelde Keltische knopen en kronkelen over de vergeelde perkamenten bladzijden in een prachtig kleurenpalet van paars, rood, lila, roze, geel en de nationale kleur van Ierland, groen. Meestal nemen de illustraties zelfs een volledige pagina in beslag, zodat al gauw duidelijk wordt dat het boek eerder als een rijkelijk versierd ornament werd gezien om dichter bij God te komen dan als een boek om in te lezen...

Als dat niet toevallig is! Wie Brendan - Het Geheim van Kells ter hand neemt en vluchtig doorbladert, zal onmiddellijk bij de keel gegrepen worden door het prachtige kleurenpalet dat bijna letterlijk van de bladzijden afspat. Paginagrote tekeningen en vreemde kronkels, af en toe onderbroken door het dreigende rood en zwart van de Noormannen, zijn dé absolute aantrekkingskracht van dit kleine kunstwerkje. Alleen de menselijke figuurtjes ogen wat kinderlijk naïef, maar staan zij niet allemaal ten dienste van dat ene meesterwerk, het Boek van Kells? Dat is niet het enige verband tussen het oude boek en de nieuwe strip. Net zoals het negende-eeuwse Boek van Kells, is het 21ste-eeuwse Het Geheim van Kells een illustratief meesterwerk dat vooral zal plezieren omwille van zijn tekeningen en niet omwille van zijn (boeiende?) inhoud. Die is eerlijk gezegd — net zoals die middeleeuwse theologische traktaten — nogal oninteressant, ondanks het kleine vriendelijke feetje Aisag en de grote boze Noormannen. We geven zelfs eerlijk toe dat we bij het lezen van deze strip even de draad kwijt waren en niet goed meer snapten wat de bedoeling nu weer was... O ja, het schrijven van een manuscript, iets waarvan we het slagen wel konden voorspellen zonder de strip of de tekenfilm die de strip voorafging ooit gelezen dan wel gezien te hebben.

Enfin, laat dit geen belemmering zijn om dit kleine kunstwerkje het jouwe te maken. Je zal het met plezier keer op keer herlezen — pardon — herbekijken!

> BERT GEVAERT — september 2009