BERSERK 9


Kentaro Miura • GlĂ©nat
240 p. (SC)
Seks verandert alles

We gaan het maar toegeven: Berserk is géén goede manga. Sterker nog: Berserk is géén zeer goede manga. Neen, neen, Berserk is een van de meest fantastische, zo niet dé meest fantastische manga aller tijden! Zo, nu weet je het ook eens van een ander. Kentaro Miura kan zichzelf gerust naast andere literaire grootheden als Homeros, Vergilius en Shakespeare plaatsen: de diep menselijke drama's –— om maar te zwijgen over de epische gevechten — die Miura zijn getormenteerde held Guts laat ondergaan, is veel meer dan een ordinair mensenleven lief is. Niet alleen sukkelt de mysterieuze zwarte krijger, gewapend met een immens zwaard (dat in de latere delen alleen maar groter zal worden) met onverwerkte jeugdtrauma's die zijn liefdesleven grondig beïnvloeden, maar twijfelt hij ook nog eens aan zijn eigen werkelijke doel in het leven. Zo heeft hij in deel 8 afscheid genomen van de Troep van de Valk, onder leiding van de charismatische Griffith, omdat hij zelf zijn eigen levenspad wou uitstippelen en niet langer in de schaduw wou staan van de hoofdman van dit huurlingenleger. Dat alles resulteerde uiteindelijk in een spectaculair duel tussen Griffith en Guts, waarmee Guts zijn vrijheid 'afkocht'.

Nu staan zowel Guts als Griffith er alleen voor. Guts profiteert van zijn herwonnen vrijheid om zijn meesterschap met het zwaard tot de ultieme (?) perfectie te voeren, zoals we ook in dit deel kunnen zien in zijn duel met een gesluierde, mysterieuze krijger die beschikt over een vreemd wapenarsenaal. Griffith, teleurgesteld door het vertrek van zijn beste krijger, zoekt troost in de armen van de dochter van de koning van Midland. Deze passionele vrijpartij zal hem echter zuur opbreken en zal –— zonder al te veel te verklappen — erg verstrekkende gevolgen hebben voor deze reeks die uiteindelijk 55 delen zal tellen. De straf voor zijn vergrijp is, passend binnen het gore-gehalte van deze reeks, bijzonder gruwelijk. Terwijl Griffith in de kerkers van Midland, onder de handen van een vakkundige beul, langzaam wegrot, staat de Troep van de Valk er nu alleen voor, zonder doel en zonder leiding... of toch niet? Casca, de enige dame in de Troep, neemt nu de leiding in handen van de huurlingen, maar dat verloopt niet altijd even succesvol. Tot Guts terug verschijnt...

De reeks Berserk wordt er na negen delen alleen maar beter op. Akkoord: het geweld (met wervelende zwaardgevechten tegen telkens nieuwe tegenstanders!) en de seks worden explicieter, maar ook het verhaal wordt steeds meeslepender en laat de lezer aan het einde van dit deel achter met een reeks prangende vragen: Zal de liefde tussen Guts en Casca standhouden? Zal de Troep van de Valk Griffith kunnen bevrijden van zijn meedogenloze beul en wat dan? Hopelijk laat Glénat ons deze keer minder lang wachten op de Nederlandse vertaling, want anders dreigen we ermee een of andere duistere godheid uit Berserk uit zijn hellekrochten op te roepen. Glénat weze bij deze gewaarschuwd!

> BERT GEVAERT — september 2009