Bibliografie van Iouri Jigounov
• De Brieven van Krivtsov
• XIII
ALFA 11
Fucking Patriot


Iouri Jigounov • Le Lombard
56 p. (SC)
Geslaagde doorstart voor Alfa

Op de cover van deel 11 met de niet mis te verstane, voor de Canadese versie verboden titel Fucking Patriot staat in de reeksnaam "seizoen 2" vermeld wat in meerdere opzichten een nieuw begin betekent. Het eerste seizoen sloten we af met een dossiereditie waarin we veel achtergrondinformatie kregen over de hoofdpersonages in deze spannende spionagereeks. Iouri Jigounov neemt nu als tekenaar van het eerste uur ook het scenario voor zijn rekening. Dat de bewonderaar van William Vance en meerbepaald de reeks XIII kan tekenen, wisten we al. Omdat hij met de vorige scenarist Mythic van mening verschilde over de ontwikkeling van hoofdpersonage Dwight Tyler alias Alfa kwam het tot een breuk.

Denk nu niet dat er opeens uit een ander vaatje getapt zal worden. De codenaam Alfa lijkt weliswaar begraven en Dwight Tyler is in dit album geen geheim agent meer, hij duikt zelfs de koffer in met een collega... Maar niets is wat het lijkt. Machtspelletjes op regeringsniveau in Washington en Moskou, gecodeerde berichten, een complot waarbij Tyler geslachtofferd wordt en de suggestie dat Tyler een dubbelspion voor de Russen zou zijn, zorgen voor ouderwetse spanning. Hoewel er vrij veel verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen in dit album staan, is het toch prima zelfstandig te lezen mocht je nu pas instappen in deze reeks.

Jigounov is wat ons betreft dus geslaagd in zijn opzet om de reeks een nieuw elan te geven. Hij vertelt het complexe verhaal op een vlotte manier en bouwt razendsnel de spanning op. Zijn realistische tekenstijl is zeer aantrekkelijk en nog steeds van een heel hoog niveau. Het nieuwe seizoen is dus goed begonnen. De ambitieuze auteur meldde al dat hij genoeg ideeën heeft om de cyclus minstens drie delen te laten duren. Voor advies en tips gaat hij te rade bij Emmanuel Herzet (De Lincoln Branch) die momenteel aan een spin-off van Alfa werkt.

> JEROEN VERMEIJ — september 2009