Bibliografie van Hub
• Aslak
OKKO 5
De Cyclus van de Lucht 1


Hub • Silvester
48 p. (HC)
Er boink op

Hoe vaak komt het voor dat je al na een paar bladzijden volledig opgeslorpt bent door een strip? Hoe vaak komt het voor dat al je spieren tintelen om een verstripte gevechtscène te willen imiteren? Hoe vaak komt het voor dat je het echt doodjammer vindt dat een strip gedaan is? Wel, het is dit jaar eindelijk weer eens zo ver! Na de makke vorige cyclus van de aarde, is dit deel alles wat je van een moderne avonturenstrip mag verwachten. Tenenkrullende spanning, een vleugje mysterie, een klodder humor en dit alles verpakt in denderende actie. De Fransman Hub heeft ons niet alleen verrast met een goed uitgebalanceerd verhaal, maar liet ook een hele trits fantastische nevenpersonages op ons los. De op wraak beluste tolinnende bruggenwachter kon zo ontsnapt zijn uit het brein van Hermann. En dan hebben we het nog niet gehad over de Bunraku-krijger die ons een memorabel zwaardgevecht schonk. Qua intensiteit kon deze haast tippen aan de seppuko in Kogaratsu's Gebroken Lente.

En ja, we weten wel dat de ronin Okko ook deze opdracht weer tot een goed eind zal brengen, en dat er in het slotdeel van dit tweeluik weer een en ander zal moeten verklaard worden. En over die onzalige kaftbeschadigende promosticker* gaan we helemaal zwijgen. Maar momenteel kan niets onze pret niet drukken. Dit boekske was er zo boink op dat we het niet meer durven te herlezen. Bang als we zijn dat we dit leesorgasme niet meer gaan herbereiken. Aan de wilde reacties (het was bij opening van de deuren letterlijk een stampede naar de stand van Silvester) op Hubs signeersessie op het stripfestival van Valkenswaard te merken, staan we niet alleen met onze liefde. Naar verluidt was de meeste gestelde vraag onder de fans de volgende: Waar was jij toen jij Okko 5 voor het eerst las? En jij?

* Helaas heeft de uitgeverij het onzalige idee gehad om een sterkklevende promosticker op het album te kleven. Als je dit onding wil verwijderen, pas dan op dat je de blinkende laklaag van de kaft niet beschadigt. Naar verluidt is de veiligste methode de sticker vooraf op te warmen met een haardroger en dan voorzichtig van onder naar boven los te peuteren.

> WOUTER PORTEMAN — augustus 2009