BLACK CAT 4
Verloofde voor een Dag


Kentaro Yabuki • GlĂ©nat
216 p. (SC)
Dancing with dinosaurs

Na hun laatste opdracht hebben Train en Sven even tijd voor zichzelf. Sven gaat een oude vriend opzoeken, Train heeft een afspraak met Rinslet. De professionele dievegge vraagt hem om een gunst: ze is erin geslaagd te infiltreren in de high society-kringen, maar om geloofwaardig over te komen heeft ze een metgezel nodig, dus wordt Train gepromoveerd tot haar verloofde voor één dag. Het doelwit is het verjaardagsfeestje van Madame Freshia, een steenrijke excentriekelinge die van de gelegenheid gebruik wil maken om haar nieuwste 'schat' aan het publiek voor te stellen. Het is hierop dat Rins haar oog heeft laten vallen, in de veronderstelling dat het om een kostbaar juweel gaat. Helaas, het begeerde kleinood blijkt net iets groter dan verwacht. En het bijt.

Kentaro Yabuki vermengt futuristische technologie met paranormale elementen. Helderzienden, prehistorische reptielen, mutanten en tao-tovenaars, allemaal krijgen ze een plekje in het verhaal, en het werkt. Maar meer nog dan al die rariteiten komen ook heel menselijke thema's aan bod, zoals een opgroeiend meisje dat worstelt met haar verleden en haar plaats in de wereld.

Black Cat is een zeer degelijke shonen. Niet echt vernieuwend in het genre, maar het verhaal verveelt geen moment en de tekeningen zijn zeer mooi afgewerkt. Wie van een goed avontuur met een flinke dosis actie houdt, zal hier niet aan bedrogen zijn.

> ELLEN DE GEYTER — juni 2009