BERSERK 8


Kentaro Miura • GlĂ©nat
240 p. (SC)
Een tijdelijke luwte in de maalstroom van geweld

Bij onze vorige besprekingen van Berserk wezen we vooral op het opvallend gewelddadige karakter van deze sublieme manga. En inderdaad, wie de vorige zeven delen nog eens ter hand neemt, zal het extreme geweld zeker niet ontgaan: genadeloze verkrachtingen, afgehouwen ledematen, buiken die opengesneden worden zodat de ingewanden eruit gulpen, gruwelijke folteringen, de meest afzichtelijke monsters,... kortom een reeks die niet geschikt is voor teerhartige zieltjes.

(Bijna) niets van dat vorige is echter te merken in dit achtste deel. De Troep van de Valk, onder leiding van de charismatische, maar dodelijk ambitieuze Griffith, heeft net een grote overwinning geboekt tegen de heer van Tudor. Uiteraard is die overwinning opnieuw te danken aan zijn geniaal tactisch inzicht, maar zeker ook aan de protagonist Guts, de krijger met het enorme (en dat is een understatement!) zwaard. Vooral Guts heeft het moeilijk met de duurzaam verworven vrede... Moeten onverschrokken krijgers nu geparfumeerde hovelingen worden? Moeten zij hun wapenrustingen ruilen voor protserige gewaden? Het is alsof Guts' getormenteerde ziel plots tijd krijgt om na te denken: wie is hij als hij niets meer om handen heeft? Is hij werkelijk verliefd op Casca, de enige vrouwelijke krijger in de Troep van de Valk, of heeft zij alleen oog voor Griffith? Ook Guts' vriendschap met Griffith dreigt op losse schroeven te staan.

De tekeningen van Kentaro Miura zijn, zoals we gewoon zijn, van een zeer hoge kwaliteit, en tonen zijn meesterschap nog het meest in de weergaloze actiescènes, zo is het zwaardgevecht op het einde van dit album te vergelijken met Sergio Leones beroemdste duelscène op het kerkhof bij The Good, The Bad And The Ugly.

In dit album toont hij bovendien niet alleen de bloederige kant van het oorlogvoeren, maar ook de intriges aan het hof, de meedogenloosheid van ambitie én doet hij zijn lezer ook nadenken over waar het bij echte vriendschap om draait... Reserveer nu alvast maar een ereplaats(je) op je stripplank voor alle 55 verschenen delen van Berserk!

> BERT GEVAERT — juni 2009