Bibliografie van François Bourgeon
• Beatrijs en Coen
• De Cyclus van Cyann
• De Cyclus van Cyann
• De Gezellen van de Schemering
• De Kinderen van de Wind
KINDEREN VAN DE WIND 1-2
1. Het Meisje in het Want - 2. Het Gevangenisschip


François Bourgeon • 12bis
48 p. (HC)
Vroeger was alles beter

Het heeft niet veel zin om hier op herhaling te spelen en de info uit onze FransenTop te herhalen of te overtreffen. Die pagina's over Het Meisje in het Want en Het Gevangenisschip zijn informatief genoeg. Je vindt er dan ook alles terug over de complete reeks en auteur François Bourgeon, inclusief de reden voor deze heruitgaven bij kersvers uitgever 12bis. Uit die top kwam borsten- en billenman Bourgeon er als beste tekenaar én scenarist uit. Zo iemand heb je als uitgever natuurlijk graag in de catalogus zitten. Zeker als er na zoveel jaar een nieuw deel van zal verschijnen. Maar wat is er nieuw aan deze uitgaven? De coverillustraties om te beginnen. Ook de vertaling is opnieuw gedaan en de lettering is aangepast aan de huidige eisen. Bovendien zeggen we niet langer De Kinderen van de Wind, maar twee letters korter: Kinderen van de Wind.

In het eerste deel valt op dat Bourgeon nog zoekende was, maar een snelle evolutie kende. Zijn hoofden van vooral de matrozen zien eruit als geboetseerde kleikoppen. Het ziet er toch wat onbeholpen uit vandaag de dag. En toch is er nog diezelfde impact van het verhaal met uitgewerkte en uitgediepte karakters en een liefde-haatspelletje op meerdere fronten dat van alle tijden is. Ook grafisch betekent het nog wat met uitgedokterde kadrages, uitgekiende perspectieven, gedetailleerde en historisch accurate decors en scheepsinterieurs. Maar of het nieuwe generaties striplezers zal aanspreken, betwijfelen we. Wij vinden Kinderen van de Wind tijdloos. Jongere lezers moeten wellicht dubbel zo hard overtuigd worden en voor je het weet ben je een oude zeur die kweelt dat vroeger alles beter was. Jammer.

Soit, wij zijn dus gewonnen voor deze overigens heel verzorgde uitgaven die een absolute klassieker van de jaren tachtig opnieuw in de kijker stellen. Het aantal eurootjes dat je ervoor moet neertellen, zit net tussen de hardcovers van Dupuis en die van de rest van de HC-uitgevers in. 12bis wurmt zich met een nu al overtuigend totaalaanbod, prijs en kwaliteit tussen de gevestigde waarden.

> DAVID STEENHUYSE — mei 2009