Bibliografie van Jirô Taniguchi
• De Magische Berg
• De Tedere Jaren
• De Wachters van het Louvre
• De Wandelaar
• De Wandelende Man
• Een Dierentuin in de Winter
• Een Stralende Hemel
• Furari
• Het Dagboek van Mijn Vader
• Mijn Jaar
HERINNERINGEN 1


Jirô Taniguchi • Casterman
200 p. (SC)
Een tweede jeugd

Tijdens een saaie werkdag durven we al eens weg te dromen. En dan fantaseren we soms over hoe het zou zijn om weer kind te zijn. Maar dan wel een ventje met alle kennis en levenservaring die we nu menen te bezitten. Het zijn aangename dagdromen, totdat we ons de lessen algebra en chemie herinneren, om nog maar te zwijgen van de marteltechnieken van de leraar lichamelijke opvoeding. Dan keren we met angstzweet op ons gelaat terug naar de werkelijkheid en doen met wat meer enthousiasme voort met onze dagtaak.

Wat voor ons een fantasie is, maakt Hiroshi Nakahara echt mee. Na een rijkelijk met drank overgoten zakenreis in Kyoto neemt hij een verkeerde trein terug naar huis. In plaats van in Tokio komt hij zo in het dorp terecht waar hij zijn jeugd doorbracht. Omdat hij daar nu toch is, bezoekt hij het graf van zijn moeder. Maar op het kerkhof valt hij in slaap en wordt weer wakker... als jongetje van veertien. Hiroshi is in het jaar 1963 terechtgekomen, het jaar waarin zijn vader spoorloos zou verdwijnen.

Met Herinneringen (Quartier Lointain) brak Jirô Taniguchi in 2003 door in Frankrijk. Op het gerenommeerde stripfestival van Angoulême won hij er toen de prijs voor het beste scenario. Maar liefst zes jaar later krijgt uitgeverij Casterman het lumineuze idee om deze stripklassieker ook in het Nederlands te vertalen. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

Herinneringen is een typische Taniguchi-strip. Geen harde actie, maar een diepzinnig scenario waarin emoties centraal staan. Wij moesten ook even slikken bij de scène waarin Hiroshi zijn vader en moeder na zovele jaren opnieuw ontmoet. Toch is het geen tearjerker, want de manier waarop Hiroshi zich als 48-jarige steeds beter in zijn sas begint te voelen in zijn jeugdige lichaam, is amusant om lezen. De uiterst verzorgde zwart-wittekeningen van Taniguchi zijn als vanouds erg statisch, maar door de aard van het scenario stoort dit helemaal niet. De strip geeft ook een mooi beeld van het Japan in de jaren zestig. Het verhaal speelt zich af in de streek waarin Taniguchi zelf opgroeide, dus de auteur kon putten uit zijn eigen herinneringen.

Na De Magische Berg en De Wandelaar is Herinneringen de eerste echt goede strip van Jirô Taniguchi die in het Nederlands verschijnt. Net op tijd, want onlangs begon de verfilming ervan. Jammer genoeg niet door Yasujiro Ozu, die stierf in het jaar dat het verhaal zich afspeelt, maar door de Belgische cineast Sam Garbarski (Irina Palm). Léo Legrand speelt de hoofdrol. Andere acteurs zijn Jonathan Zaccaï, Maria Lara en Pascal Greggory. De setting is verhuisd van Japan naar Frankrijk. Hopelijk moeten we niet wachten op de verfilming van dat andere meesterwerk van Taniguchi, Chichi no Koyomi (Le Journal de Mon Père), opdat deze strip ook in het Nederlands zou verschijnen.

> JEROEN FRANçOIS — mei 2009