HOSHIN ENGI 4
Buseio's Rebellie


Ryu Fujisaki • GlĂ©nat
192 p. (SC)
Strategie van de verleiding

Iets meer dan drieduizend jaar geleden, het oude China aan het einde van de In-dynastie. De heersende keizer Chuo was ooit een goed en bekwaam leider, maar sinds hij onder de invloed staat van meesterverleidster Dakki verwaarloost hij zijn plichten en leeft het volk in armoede. In de wereld van de Sennin (een soort godmensen met speciale krachten) maakt men zich zorgen over wat zich in de mensenwereld afspeelt, en dus wordt besloten om iemand naar de aarde te sturen om er iets aan te doen. De gelukkige is Taikobo, een Doshi (leerling-Sennin) die de taak krijgt om niet alleen Dakki te verslaan, maar ook haar 364 aanhangers van wie de namen in de Hoshin-rol staan opgetekend.

In dit album maken we kennis met Buseio en Bunchu, twee vazallen van keizer Chuo. Hoewel ze trouw zijn aan hun meester en de dynastie, zijn ze niet opgezet met de capriolen van Dakki, en ze laten het merken ook. Voor een normaal iemand zou dat de dood betekenen, maar Bunchu is zo invloedrijk dat hij zelfs in staat is om een deel van Dakki's invloed ongedaan te maken. Dakki is daar uiteraard niet blij mee, en aan hersens ontbreekt het haar niet. Wanneer Buseio door een 'spelletje' van Dakki zijn vrouw en zuster verliest, ziet hij zich gedwongen om zich tegen de keizer te keren en te vluchten. Taikobo heeft intussen contact gelegd met koning Kisho, die door de opper-Sennin is voorbestemd om keizer Chuo te vervangen. Hij ziet in Buseio een mogelijke bondgenoot, en probeert hem te bereiken voor de soldaten van de keizer dat doen.

Het verhaal van Hoshin Engi is gebaseerd op een van de vier grote Chinese legenden (een andere is Saiyuki, dat de inspiratie vormde voor Dragon Ball). Ondanks het schijnbaar simpele opzet is het verhaal vrij complex, met een groot aantal min of meer onafhankelijke partijen waarvan niet meteen duidelijk is aan wiens kant ze zullen terechtkomen. Eigenlijk is het een spel van grote strategen tegen elkaar (Dakki, de opper-Sennin, Bunchu,...) met de rest van de wereld als pionnen. Je aandacht erbij houden is dan ook de boodschap.

Het karakter van Taikobo zal de fans van Dragon Ball, Shaman King en One Piece waarschijnlijk wel bekend voorkomen: de onbezorgde held is een archetype in shonen manga. Desondanks kan het verhaal bij momenten onverwacht wreed uit de hoek komen. Dakki is een volslagen psychopate met als voornaamste hobby het bedenken van leuke nieuwe manieren om mensen te kwellen, en ze is creatief. Ook de vanuit ons standpunt zwaar gedateerde wetten uit die tijd druisen soms in tegen wat in de huidige tijdsgeest als rechtvaardig wordt beschouwd. Daarentegen bevat de reeks ook een behoorlijk aantal humoristische scènes.

Hoshin Engi is door de quasi-historische achtergrond misschien iets minder toegankelijk dan sommige andere populaire shonen, maar voor geïnteresseerden zeker de moeite waard. De tekenstijl is klassiek, maar apart genoeg om zich te onderscheiden. De reeks zal in totaal 23 delen tellen.

> ELLEN DE GEYTER — april 2009