BLEACH 5
Rightarm of the Giant


Tite Kubo • Kana
192 p. (SC)
Gevaarlijk begaafd

"Uryuu Ishida, een Quincy. Ik haat Shinigami's." Met deze fraaie openingszin stelt de geheimzinnige jongeman uit het einde van het vorige album zich aan Ichigo en Rukia voor. Uryuu koestert een wrok tegen de Shinigami's en wil bewijzen dat Quincy's beter zijn. Hij daagt Ichigo uit tot een duel: wie de meeste Hollows doodt, wint. Hij had er niet bij gezegd dat hij een speciaal lokaas zou gebruiken dat ervoor zorgt dat de hele stad binnen de kortste keren overspoeld wordt door Hollows. Omdat hij weet dat de monsters in de eerste plaats mensen met een hoge reiryoku (spirituele energie) aanvallen, haast Ichigo zich om zijn familie te beschermen, maar hij is er zich niet van bewust dat zij niet de enigen in zijn omgeving zijn die een gegeerd doelwit vormen. Ook enkele van zijn vrienden blijken opeens over speciale krachten te beschikken (te lang in de nabijheid van een Shinigami verkeren kan ernstige gevolgen hebben). Nu zullen ze die krachten voor het eerst moeten leren gebruiken, om al meteen voor hun leven te vechten. Een vuurdoop die kan tellen, maar sommige personages hebben meer in hun mars dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

De focus ligt in dit album eens niet op de held, maar op de nevenpersonages. Langs de ene kant de nieuweling Uryuu Ishida (die bij nader inzien niet zo heel nieuw blijkt te zijn
Wij herinneren ons ook nog dat we op de universiteit nieuwe mensen ontmoetten die eigenlijk al vier jaar in onze klas bleken te zitten), die de geschiedenis van zijn volk met zich meedraagt. Langs de andere kant Ichigo's vrienden Chad, Orihime en Tatsuki, die ongevraagd met een heel nieuwe soort van realiteit geconfronteerd worden. Via flashbacks worden het verleden en de motivaties van elk van hen nog verder uitgediept.

De gevechten in Bleach zijn altijd al redelijk serieus, maar hier komt het op sommige plaatsen in de buurt van een horror story. Spannend is het zeker, en de flashbacks en losse gedachtenflarden tussendoor werken merkwaardig goed. De plotselinge toevloed aan nieuwe krachten opent meer mogelijkheden voor het verhaal, hoewel het misschien een beetje veel ineens is om nog geloofwaardig te zijn.

Rest ons te onthouden dat de strijd tussen Uryuu en Ichigo nog niet beslecht is (en dat de stad nog steeds krioelt van de Hollows). Daar horen we meer van.

> ELLEN DE GEYTER — april 2009