GERONIMO STILTON - EEN REIS DOOR DE TIJD 4
Op Pad met Marco Polo


Giuseppe Facciotto + Demetrio Bargellini • Bakermat
48 p. (HC & SC)
De formule werkt

De populariteit van Geronimo Stilton is haast niet te bevatten voor zij die hun jeugdjaren definitief — en soms met spijt — zijn ontgroeid. De jeugdboeken verkopen als zoete broodjes (met een plakje lekkere kaas). Humo verpatst ze via verzamelacties en in Het Nieuwsblad staat ondertussen een wekelijkse bijlage over de muis die een eigen krant runt. De formule werkt dus wel.

Ook in stripvorm van Italiaanse makelij kloppen de ingrediënten. De stuntelige muis Geronimo zou veel liever in alle rust genieten in plaats van avonturen in de tijd te beleven waar zijn neefje Benjamin en diens vriendinnetje Pandora, zijn vraatzuchtige neef Klem en tv-journaliste Patty Spring hem vaak onvrijwillig in doen muizen, euh, luizen. De aanleiding ligt steevast bij de drie piratenkatten die vermomd als muizen in het verleden iets willen manipuleren om er in het heden profijt uit te trekken. Deze keer willen ze het dagboek van ontdekkingsreiziger Marco Polo stelen om ze zelf uit te kunnen geven.

De invloed van Oom Dagobert ligt er dik op. Geef die muizen een bek en je kan er wel de typische karakters van Carl Barks in herkennen. Grafisch is Giuseppe Facciotto bijlange niet zo talentrijk als de grote eendentekenaar. Gelukkig schiet het verhaal te goed op om daar al te lang bij stil te staan. Prima vertier voor de kids die er nog wat vanop steken ook. Ook deze volwassene ziet wel dat het beter is dan veel ander spul voor de jeugd.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2009