INUYASHA 6


Rumiko Takahashi • Kana
192 p. (SC)
De naam van de duivel

In Inuyasha 5 zagen we reeds hoe Kikyou, Inuyasha's voormalige geliefde, door een youkai (demon) weer tot leven werd gewekt. Nu is ze terug en uit op wraak. Wraak op Inuyasha, van wie ze beweert dat hij haar 50 jaar geleden heeft verraden en vermoord. Maar is Inuyasha echt tot zoiets in staat? Kort daarna maken Kagome en Inuyasha kennis met alweer een nieuw personage, een jonge bonze (boeddhistische priester) genaamd Miroku. Hij is ook uit op de stukken van het Shikon no Tama-juweel, en hij schrikt er niet voor terug minder orthodoxe methoden te gebruiken om ze te pakken te krijgen. Na een nogal ruwe eerste kennismaking met wapengekletter en veel, veel wind legt hij onze vrienden uit dat hij de stukken verzamelt als lokaas voor een supersterke youkai, Naraku. Het is voor Miroku van levensbelang dat hij deze youkai snel kan verslaan, maar jammer genoeg weet hij weinig meer dan zijn naam. Hij blijkt wel meer te weten over de ware toedracht achter de dood van Kikyou. In het laatste deel moeten ze het opnemen tegen een schilder die dankzij het Shikon no Tama het vermogen heeft om zijn schilderijen tot leven te brengen.

Met dit zesde deel van Inuyasha komt de reeks eigenlijk pas echt op gang. Het verhaal volgt nog steeds grotendeels hetzelfde stramien als in de voorgaande delen, maar de focus verplaatst zich van het verzamelen van Shikon-scherven naar de jacht op Naraku, de gemeenschappelijke vijand zonder gezicht. Met de intrede van drie nieuwe personages is de cast ook bijna compleet.

Veel actie in dit volume. Nieuwkomers worden in shonen vaak geïntroduceerd met een gevecht en dat is hier niet anders. De confrontatie tussen Inuyasha en Miroku, die op leven en dood gaat maar waarbij het toch duidelijk is dat geen van beiden de ander echt wil doden, is wat ons betreft een van de beste stukken uit de reeks. Ook Inuyasha's karakter ondergaat zichtbare veranderingen, die hem steeds meer een mens (nou ja) van vlees en bloed maken. Van de houding van ‘genadeloze demon' die hij zichzelf in het begin probeerde aan te meten blijft zo stilaan niet veel meer over, al wil hij dat zelf nog niet toegeven.

Inuyasha is nog steeds een aanrader voor liefhebbers van shonen en eigenlijk voor iedereen die een goede actiereeks weet te waarderen. Ook het romantische aspect wordt niet uit het oog verloren, al staat het in dit volume eerder op een laag pitje. Maar geen zorg, er is nog wel even tijd: de reeks is onlangs pas beëindigd in Japan, na 56 albums.

> ELLEN DE GEYTER — maart 2009