Bibliografie van Alain Henriet
• Berentand
• Damocles
• Pandora Box (deel 6)
• Stadslegenden
Bibliografie van Daniel Pecqueur
• Angela
• Arctica
• Golden City
• Hoog Water
• Tao Bang
• Thomas Noland
GOLDEN CUP 1-2
1. Daytona - 2. 500 Duizend PK


Alain Henriet + Daniel Pecqueur • Silvester
48 p. (HC)
Vroem, vroem... boem?

Mevrouw Banks heeft niet te klagen. Het project dat ze vijftien jaar geleden begon, heeft haar geen windeieren gelegd. Toen ze begon met de constructie van haar drijvende stad "Golden City" verklaarde iedereen haar voor gek. Diezelfde critici weten inmiddels wel beter, want Golden City is een gigantisch succes. De prijs van het vastgoed stijgt er dagelijks en de champagne vloeit er rijkelijk. Om de vijftiende verjaardag van de stad te vieren, organiseert ze een race rond de wereld. Iedereen mag meedoen, zowel professionele teams als amateurs, en regels zijn er bijna niet. De hele planeet kijkt vol verwachtingen uit naar het begin van die "Golden Cup". Op enkele duizenden kilometers daarvandaan is Daytona maar van één ding bezeten: autoraces. Wanneer zijn zus echter levensgevaarlijk gewond raakt tijdens een race, ziet de jongeman zich genoodzaakt voor lokale krediethaai Caruso te gaan racen. Op een dag vindt hij echter dat het welletjes is geweest en glipt er 's nachts tussenuit. Na wat rondzwervingen komt hij terecht bij een oldtimer die in zijn vrije tijd een supernelle bolide in elkaar knutselde. Samen besluiten ze deel te nemen aan de Golden Cup. Ze zijn echter niet de enigen. De race lijkt allerlei soorten individuen aan te trekken: kidnappers, megalomane miljonairs, privédetectives, ex-werkgevers en oude kenissen. Als dat maar goed komt. Eén ding is zeker: vuurwerk gegarandeerd.

Het is inmiddels exact tien jaar geleden dat het eerste deel van Golden City verscheen. We durven met enige zekerheid stellen dat niemand in 1999 had gedacht dat de reeks zo'n succes zou worden. Van scenarist Daniel Pecqueur en tekenaar Nicolas Malfin hadden we op dat moment zelfs nog nooit gehoord, laat staan dat ze garant stonden voor topwerk. Na het vermoedelijk toch enigszins onverwachte succes van Golden City bleven de beide heren gelukkig met beide voetjes op de grond staan. Er volgden geen halfbakken verhalen aan een razend tempo, integendeel, ze bleven rustig doorwerken aan de eerste cyclus van de reeks. Er was echter ruimte voor meer, maar met wat?

Weg met de conventies dacht Pecqueur ongetwijfeld. Een eventuele spin-off, prequel, sequel of eender hoe je het wil noemen, hoeft helemaal niet identiek te zijn aan het origineel qua formule. Zo kregen we in 2003 dus het eerste deel van Golden Cup onder onze neus geschoven. Oei, racewagens op de cover, nu was hij het misschien toch wat te ver gaan zoeken? 't Leek wel zo'n beetje alsof je Robbedoes ineens gaat omvormen tot Michel Vaillant, er werd met andere woorden veel gefronsd. Daniel Pecqueur wist nochthans als ex-racepiloot maar al te goed waarover hij het had en dat merk je maar al te goed tijdens het lezen. De passie voor de sport druipt er bij momenten echt af. Wie zijn wij dan om te klagen dat de man daarrond een strip wil maken? Het eerste album mag dan wel grotendeels inleiding zijn, het is van begin tot einde boeiend.

Toen nam Golden Cup een pitstop, eentje die zes jaar zou duren. Toen uitgeverij Silvester in 2008 groter broer Golden City hernam en de vertaling verderzette, duurde het niet lang vooraleer er druk gespeculeerd werd over Golden Cup. Ongetwijfeld een van die momenten waarop een uitgever enorme binnenpretjes moet hebben. Anno 2009 is het dan zo ver: eindelijk verschijnt het tweede deel van Golden Cup. Lost het album de torenhoge verwachtingen in? Als we mogen afgaan op de Franstalige versies alleszins wel, want daar zitten ze al aan deel 4. Om het met een niet geheel willekeurig gekozen uitdrukking te zeggen: de vlam zit nu pas echt goed in de pijp. De race schiet uit de startblokken en van Pecqueur en tekenaar Alain Henriet kan je gerust hetzelfde zeggen. Het tekenwerk van Henriet hoeft trouwens niet onder te doen voor dat van Golden City-tekenaar Nicolas Malfin. Dat heeft uiteraard ook alles te maken met de inkleuringen van Stephane Rosa en Pierre Schelle. Die zijn tegelijkertijd zeer modern en toch niet te artificeel.

Silvester nam alvast een vliegende start met de uitgave van het tweede deel en de gelijktijde heruitgave van het eerste deel. Betekent dit nu dat we deel 3 binnenkort in pole position mogen verwachten?

> HANS DE BISSCHOP — december 2008