MARMALADE BOY 4


Wataru Yoshizumi • GlĂ©nat
192 p. (SC)
Verliefde vijftienjarigen

Miki is een gewoon tienermeisje dat een gewoon leven leidt. Tot haar ouders op een dag aankondigen dat ze gaan scheiden. En dat niet alleen, ze gaan ook meteen allebei hertrouwen, met de leden van een ander koppel, de Matsuura's. Partnerruil dus. En om ervoor te zorgen dat hun kinderen niet moeten kiezen tussen beide ouders, gaan ze allemaal samen in één groot huis wonen. In het begin verzet Miki zich met hand en tand tegen deze 'abnormale' situatie, maar wanneer ze merkt dat haar ouders vastbesloten zijn, geeft ze toe. Daar heeft Yuu, de charmante zoon van het andere koppel, ook wel iets mee te maken...

Maar nu doet het gerucht de ronde dat Yuu het opeens wel erg goed kan vinden met een jongen uit een hogere klas. Heel erg goed. Dit brengt Miki aan het twijfelen. Heeft ze zich dan zo vergist in Yuu's gevoelens voor haar? Als ze hem ernaar probeert te vragen, plaagt hij haar alleen maar... Dus wat doe je dan als verliefd meisje wanneer je aan de intenties van een jongen twijfelt? Je gaat hem schaduwen natuurlijk! Niet dat ze daar nou zo goed in is...

Marmalade Boy is een shojo-manga, gericht op een meisjespubliek. Jongere pubers, in dit geval, maar dat wil niet zeggen dat andere doelgroepen niet van deze manga kunnen genieten. In hoofdzaak draait het verhaal om Miki, die twijfelt tussen haar gevoelens voor haar mysterieuze stiefbroer Yuu en haar jeugdvriend Ginta. Daarnaast komen we uiteraard nog een aantal andere personages tegen, zoals Arimi, Yuu's ex-vriendin die nog steeds verliefd op hem is, Ginta's neef Tsutomu, die verliefd is op Arimi (maar wordt afgewezen), en Meiko, Miki's beste vriendin.

Ondanks het op het eerste zicht vrij dramatische uitgangspunt blijft het verhaal over het algemeen erg luchtig met veel humor. Alle personages zijn heel herkenbaar en op hun eigen manier sympathiek. Als lezer zul je waarschijnlijk al snel een voorkeur voor deze of gene ontwikkelen, maar het is moeilijk om iemand van hen te gaan haten. De alledaagse en soms gênante situaties waar Miki in verzeild geraakt, worden vaak grappig in beeld gebracht, zonder daarom belachelijk te worden. Er komen hier en daar ook wel wat traantjes aan te pas, maar wie echt op zoek is naar hartverscheurende diepgang zal toch ergens anders moeten zoeken.

Al bij al een leuke manga die vlot wegleest. Toch eens bekijken is het advies, ook als je geen verknochte fan van shojo bent.

> ELLEN DE GEYTER — december 2008