Bibliografie van Terry Dodson
• Batman: Harley Quinn
• Red Skin
• Star Wars: Prinses Leia
Bibliografie van Denis-Pierre Filippi
• 999 - De Dageraad van het Niets
• De Boeman
• De Kapers van Alcibiades
• Djenghis Khan
• Ethan Ringler, Federal Agent
• Het Boek van Jack
• Het Boek van Sam
• Nefesis
DROMEN 1
Coraline


Terry Dodson + Denis-Pierre Filippi • Bee Dee
56 p. (SC)
Pin-up met waardigheid

Coraline Doucet is het soort vrouw waarmee elke gezonde manskerel sexy time mee wil beleven, ook al is ze van papier. Dergelijke lustgevoelens zijn mijnheer Vernère nog wat vreemd. De rijke en excentrieke landsjonker is nog een kind, een intelligente en inventieve jongeman die graag als een volwassene wordt aanzien. Zijn dagen slijt hij ouderloos en al uitvindend op zijn uitgestrekte domein in de belle époqueperiode van begin vorige eeuw. Auto's die zich voortbewegen op stoom en op rails, een treintje dat de gerechten van de keuken naar de eetkamer brengt, een volautomatische machine om boomhutten te maken tot mechanische paarden. Hij draait er zijn handen niet voor om om ze in zijn strikt private knutselateliers ineen te vijzen. Zich ontspannen, zich amuseren en genieten komt er echter niet aan te pas, dat valt bij Coraline al snel op. Zij is ten huize Vernère aangesteld als gouvernante. Alleen was de taakomschrijving in de jobadvertentie niet zo duidelijk. Klopt het dat ze zich in het geniep — en liefst met zo weinig mogelijk kleren aan — moet laten fotograferen door een voyeuristische butler? Zijn de erotische dromen die ze krijgt het gevolg van haar verblijf op het landgoed? En wie zijn die twee vreemde snuiters die in haar garderobekast huizen? Op al die vragen levert scenarist Denis-Pierre Filippi geen antwoorden. De juiste vragen om er een intrigerend en stout, sprookjes- en Alice in Wonderland-achtig album van te maken, zijn er al wel.

Terry Dodson heeft een aantrekkelijke tekenstijl. Coraline is beslist geen preutse dame, maar de wulpse blondine met ronde pin-upmaten behoudt een zekere waardigheid zodat dit niet overkomt als een losgeslagen album uit de collectie Zwarte Reeks van Sombrero. In feite zijn er zelfs knipoogjes naar vrouwelijke personages uit Disney-tekenfilms te ontwaren. Een scène in het bos tussen de diertjes lijkt weggeplukt uit Sneeuwwitje en ze heeft wat weg van de brunette uit Beauty and the Beast.

Voor Dodson is het zijn eerste Europese strip. Voorheen werkte hij voor Marvel en DC Comics aan series als X-Men (bijvoorbeeld de miniserie Storm op scenario van Warren Ellis), Generation X, Star Wars, Wonder Woman en Spider-Man. De afgeleide serie Spider-Man/Black Cat: The Evil That Men Do blijft onuitgegeven nadat Dodson in 2002 ruzie kreeg met de scenarist ervan: Kevin Smith, de filmregisseur van onder andere Clerks en Chasing Amy. Als deze ruzie leidde tot deze samenwerking met Filippi, dan moeten we eigenlijk dank u zeggen tegen Smith. We hopen nu wel dat het volgende deel opschiet. Deel 1 verscheen al in 2006, maar momenteel werkt Dodson aan Uncanny X-Men. Dat gebeurt alternerend met tekenaar Greg Land zodat Dodson effectief aan Dromen kan verder werken.

> DAVID STEENHUYSE — december 2008