NEON GENESIS EVANGELION 5
De Grafsteen


Yoshiyuki Sadamato • GlĂ©nat
188 p. (SC)
Moeizame vader-zoonrelatie

Manga is overal in de wereld een enorm succes. De handzame boekjes uit Japan zitten meestal vol actie, lezen lekker snel en hebben veel bladzijden voor een relatief lage prijs, maar wel in zwart-wit. Dus waarom zou dat in het Nederlandstalig gebied géén succes worden. Na quasi vele mangaloze jaren durfden Kana en Glénat het aan om enkele reeksen te starten en vol te houden. We konden er natuurlijk op rekenen dat de grootste verkoopkanonnen het eerst vertaald en uitgebracht zouden worden. Na een drietal jaar zijn we dan ook heel wat wijzer geworden over de verschillende genres die binnen de manga bestaan. De shojo-manga hebben al heel wat nieuwe vrouwelijke klanten de stripspeciaalzaak ingelokt. De shonen-manga zijn meestal voor de wat jongere mannen/jongens en de seinen-manga zijn meer bedoeld voor volwassenen. En net als bij elke indeling zijn er heel wat grensgevallen.

Neon Genesis Evangalion is wat ons betreft zo'n grensgeval. Deze twaalfdeligedelige reeks speelt zich in het toekomstige Japan af. De wereld heeft een ecologische ramp ternauwernood overleefd. De waterstand in Tokyo heeft de stad grotendeels onder water gezet. Toch is er een nieuwe stad gevormd, het zogenaamde Tokyo-3. In deze stad is ondergronds een enorm militair complex van de organisatie NERV aanwezig. Hun verdediging bestaat uit gigantische robots, EVA's genaamd, die bestuurd worden door veertienjarige kinderen. Deze robots moeten vaak aan de slag want geregeld wordt het hoofdkwartier aangevallen door Engelen, enorme, krachtige robots/wezens die telkens behoorlijke schade aanrichten. Door deze verhaallijn opteren we voor een indeling bij de shonen.

Maar dan is er langs de andere kant de gevoelige verhaallijn. Hoofdrolspeler Shinji is een van de piloten van de EVA's. Zijn bikkelharde vader Gendo is de leider van NERV en kijkt totaal niet naar zijn zoon om. Shinji is daardoor als een introverte trieste jongen opgegroeid, en wil niets anders dan de waardering van zijn vader winnen. Het steekt hem dan ook dat zijn vader wel degelijk genegenheid toont voor Rei, een meisje dat de bestuurster is van EVA 0. Deze verhaallijn is al wat volwassener.

In deel 5 krijgt het verhaal een interessante wending. We leren dat de vader en (overleden) moeder van Shinji een grote rol hebben gespeeld in de rampen die hebben plaatsgevonden. Maar met welke motivatie? En ook de huidige aanvallen van de Engelen zijn niet helemaal onverwacht. Het intussen spannende verhaal wordt geregeld afgewisseld met grappige puberprobleempjes zoals de eerste verliefdheid, de eerste kus, enzovoort. Dat is dan weer een echt shonen-element en leidt eerlijk gezegd wel wat af. De zwart-wittekeningen zijn prettig leesbaar en met zorg voor details uitgewerkt. De reeks is gebaseerd op een gelijknamige animeserie.

> ERIK HUBRECHSEN — december 2008