Bibliografie van Thomas Du Caju
• De Kiekeboes
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Kiekeboe (assistentie)
• Little England
• Sabbatini
Bibliografie van Jean-Claude Van Rijckeghem
• Little England
BETTY & DODGE 1
Moord in Manhattan


Thomas Du Caju + Jean-Claude Van Rijckeghem/Pat Van Beirs • Standaard Uitgeverij
40 p. (HC & SC)
Als een volleerde Graton

Betty Burgess heeft het allemaal... Rijk, knap en verloofd met de beloftevolle jonge kerel, Harry Mortimer. Wanneer een dronkaard haar erop attent maakt dat haar vader niet haar echte vader is, stort haar perfecte leventje even in elkaar. Moeder wordt op het matje geroepen en al snel biecht deze haar relatie met de Duitse atoomgeleerde Heinrich von Aschenbach tijdens de Eerste Wereldoorlog op. Meer nog, Heinrich von Aschenbach leeft nog en resideert in New York. Betty wil maar wat graag haar vader ontmoeten en reist richting New York, waar haar tante Gabrielle deel uit maakt van de high society. New York wordt al snel een onvergetelijke ervaring. Zij blijkt niet de enige te zijn die op zoek is naar Heinrich von Aschenbach. De Duitse consul, een marionet van Adolf Hitler, is eveneens uit op de atoomgeleerde. Wat een leuk welkomstfeest moest worden, mondt uit in een tragedie, de start van een dramatisch avontuur in een dramatisch veranderende wereld.

Thomas Du Caju wilde wel eens een reeks tekenen die zich afspeelde om en rond de Tweede Wereldoorlog. Twee gekende mannen uit de roman-, film- en animatiewereld, Jean-Claude Van Rijckegem en Pat Van Beirs, bezorgden hem het geknipte scenario. Betty is de rebelse adolescente die in de ietwat stijvere jaren dertig haar weg zoekt in de hogere kringen van het Britse establishment. Hiertegenover staat haar tegenspeler Dodge, een leegloper die — om het in haar woorden te zeggen — voor "een rioolkrant" werkt en er alles aan doet om de sensatiepers te voeden. Het kan haast niet anders dan dat beide tegengestelden elkaar tegenkomen en zoals het in stripclichés wel vaker voorkomt, afhankelijk van elkaar worden. En dan is er nog Pulitzer. Maar wie dat is, moet je zelf maar ontdekken.

Het gegeven van de Duitse speurtocht naar Betty's vader geeft de paranoïde samenleving van eind jaren dertig mooi weer. Terwijl Hitler verdrag na verdrag met de voeten treedt, wiegt hij de wereld in slaap met mooie beloften van vrede. De geschiedenis zal ons leren dat Duitse wetenschappers toen al bezig waren met uitvindingen die de oorlog zijn smerige gezicht zouden geven. Betty & Dodge weet een zekere spanning te creëren en leest zoals het een actieverhaal betaamt. Jammer van het schamele aantal pagina's, het verhaal wordt dan ook nogal abrupt onderbroken.

Het tekenwerk van deze strip mag er zijn. Schitterende decors en stijlvolle klasbakken op wielen. Autofreaks krijgen materiaal om duimen en vingers bij af te likken. Als een volleerde Jean Graton weet Thomas vaart in de achtervolgingsscènes te stoppen. De personages worden knap neergezet, maar ogen af en toe toch een beetje statisch. Alle lof ook voor de covertekening, al bekruipt ons toch het gevoel dat de lay-out van het eindproduct beter had gekund. Het "speciale editie"-label van de hardcoverversie is nogal opzichtig. Want jawel, Standaard Uitgeverij heeft van dit verhaal een softcover- en een hardcovereditie uitgebracht. De hardcover bevat acht pagina's extra materiaal, gaande van schetsen tot de originele cover voor het verhaal en een deleted scene. Wiens nieuwsgierigheid na het lezen van deze bespreking nog steeds niet bevredigd is, verwijzen we graag door naar dit interview waarin de drie auteurs alle kaarten op tafel gooien.

> JACKY CORNELIS — december 2008