Bibliografie van Luigi Critone
• De Roos & het Kruis
• Zeven (deel 4)
Bibliografie van Alain Ayroles
• D
• Garulfo
• Sabels en Galjoenen
• Zeven (deel 4)
ZEVEN 4
Zendelingen


Luigi Critone + Alain Ayroles • Silvester
56 p. (HC)
Zalige zedeloze zondaars

Toen het eerste deel van Zeven uitkwam, hoopten we stiekem dat er ook eentje zou verschijnen over die zeven Zaventemse zotten die zes zomerse zondagen zouden zwemmen zonder zwembroek. Helaas is het duo Linthout/Urbanus niet echt bekend in Frankrijk. Jammer, want de eerste drie delen konden best wat meer humor gebruiken. Maar zopas verscheen er een album over zeven zondige zendelingen, zodat we ons uiteindelijk toch kostelijk vermaakt hebben.

De reeks Zeven kon ons dus toe nu toe nog niet echt overtuigen. Op zich waren de eerste drie albums geen slechte strips, maar noch de scenario's, noch de tekeningen konden de prijs van een harde kaft verantwoorden, hoe mooi Silvester deze conceptreeks ook uitgaf. We twijfelden er daarom aan om Zeven nog verder te blijven volgen. Gelukkig hebben we dat wel gedaan. De naam van Alain Ayroles (Garulfo! Sabels en Galjoenen!!) op de cover trok ons over de streep. En wat blijkt: Zeven Zendelingen is zowaar veruit het beste album uit de reeks. De aanhouder wint dus, in tegenstelling tot zijn broer, de aandeelhouder.

We hadden niet meer zo hard gelachen sinds de kat zwiepend onderuit ging op ons met rijm geglazuurde terras. Oké, dat was gisteren, maar dat doet niets af van het hoge humorgehalte van het vierde Zeven-album. In het negende-eeuwse Ierland krijgt de bisschop het nogal naïeve idee om een groep monniken naar een bende Noormannen te sturen om hen tot het katholicisme te bekeren. Als ze de liefde van God ontdekken, zal het wel snel gedaan zijn met al die roofzuchtige raids op de Ierse kloosters, redeneert hij. Omdat het een levensgevaarlijke opdracht is, stuurt de bisschop zeven monniken op pad die een smet zijn op de reputatie van de kerk. Elk van hen belijdt namelijk een van de zeven hoofdzonden. Een eigenschap die de Noormannen best wel kunnen appreciëren, zo blijkt al snel...

Alain Ayroles schreef een hilarische strip die niet moet onderdoen voor de beste albums uit Sabels en Galjoenen en Garulfo (waar blijven in hemelsnaam die verdere vertalingen?). Door elke monnik te koppelen aan een van de hoofdzonden, komt het aantal personages, zeven dus, minder geforceerd over dan in de vorige albums. Zeven Zendelingen is een vermakelijk en vlot verteld verhaal, verbluffend in beeld gebracht door de Italiaan Luigi Critone, die we vorige jaar leerden kennen met De Roos & Het Kruis. Wij zijn zeer te spreken over de treffende tronies die Critone uit zijn tekenpen wist te toveren.

Elk album uit de reeks Zeven bevat een op zichzelf staand verhaal. Dus zelfs als je de eerste drie delen niet gekocht heb, raden we je van harte aan om Zeven Zendelingen in huis te halen. Amusement gegarandeerd! Zonder zwanzen!

> JEROEN FRAN├žOIS — november 2008