BLACK CAT 1
De Man die Ze de Zwarte Kat Noemden


Kentaro Yabuki • GlĂ©nat
208 p. (SC)
Misdaad en humor

Train is een straatveger of sweeper. Een premiejager die leeft van het inleveren van gorte criminelen bij de politie. Samen met Sven vormt hij al enkele jaren een duo. Voordien was hij de Black Cat, een van de bekendste en meest beruchte moordenaars in dienst van de schimmige organisatie Chronos. Hij wilde echter volledige controle over zijn leven en verliet daarom Chronos. Naarmate de manga vordert, komen we steeds meer over dat verleden van Train te weten. Naast Train en Sven, komen we ook Rinslet Walker tegen, een van de bekendste dievegges, die ons heldenduo wil inlijven voor hulp bij een grote klus. Ze moet geheime plannen stelen van een gezochte gangster. Train en Sven kunnen dus ook hun voordeel doen bij de hele actie. Toch vertrouwen ze het zaakje niet helemaal.

Black Cat is een voorbeeld van een zogenaamde shonen, wat een manga is die gericht is op jonge mannen. Actie, duistere personages en mysteries zijn volop aanwezig in dit eerste van twintig delen. Kentaro Yabuki tekent ook in de typische shonen-stijl zoals we die kennen van Monster en 20th Century Boys.

Black Cat bevat een mix van actie en humor met enkele verslavende geheimen. De nadruk in dit eerste deel ligt toch eerder op het afwikkelen van een eenvoudig achtervolgingsverhaal. Wellicht zullen de donkere geheimen van de personages in de komende delen meer aandacht krijgen. Na de nu bestaande twintig delen heeft Yabuki al aangekondigd na te denken over een tweede cyclus voor Black Cat. Toch alweer een veelbelovende start voor deze manga.

> MARC BASTIJNS — november 2008